Placki owsiane z bananem


Dzień dobry w poniedziałek. Mam nadzieję, że długi weekend spędziliście miło i spokojnie, w rodzinnym gronie, no i odpoczęliście. Ja naładowałam bateryjki na cały tydzień a przed nami znowu długi weekend, więc bardzo się cieszę. Zapraszam was dzisiaj na pyszne i zdrowe placki. Możecie je podać na śniadanie lub na obiad, zabrać do pracy na drugie śniadanie lub dać dzieciom do szkoły. Są naprawdę rewelacyjne w smaku i jestem pewna, że jak je raz przygotujecie to będziecie je często powtarzać. Oczywiście możecie dać inną mąkę niż pszenna, może być orkiszowa, może być pełnoziarnista. Spróbujcie koniecznie takiej wersji placków na pyszne i zdrowe śniadanie. Zapraszam i życzę fajnego poniedziałku. 



Składniki:

- 2 jajka
- 2 banany
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 3 łyżki nasion chia


Do miski wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Banany rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy je do jajek. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy ciasto na 20 minut. 

Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego i łyżką nakładamy porcję ciasta, formujemy na kształt placków. Smażymy na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Placki podajemy z jogurtem, owocami, miodem, dodajcie co lubicie. Takie placki możecie sobie zabrać do pracy na drugie śniadanie lub dać dzieciom do szkoły.
Smacznego. 

W przypadku osób z insulinoopornością, PCOS czy cukrzycą używamy mąki pszennej typ 1850. 



Komentarze

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.