Chleb na zakwasie z mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej


Kochani mam dla was kolejny chlebek z mąki pełnoziarnistej, czyli taki, który jest odpowiedni dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i pcos. W sumie będzie dobry dla wszystkich, kto kocha domowe pieczywo i kocha takie chleby. Chleb jest dość ciężki a to za sprawą mąki pszennej typ 1850 i mąki żytniej pełnoziarnistej, ale jest pyszny i bardzo syty. Ja sobie zawsze piekę taki chlebuś a potem go porcjuję i mrożę, wyciągam kiedy potrzebuje i zawsze jest świeży. Taki chleb spokojnie wam wytrzyma ponad tydzień i się nie popsuje i naprawdę cały czas jest pyszny. To kto piecze chlebuś ze mną. 
Życzę wam miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

zaczyn
- 4 łyżki zakwasu
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g ciepłej wody

chleb
- zaczyn (pomniejszony o 4 łyżki)
- 1000 g mąki pszennej typ 1850
- 780 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g ziaren - słonecznik, siemię lniane
- 4 łyżeczki soli
- 1600 g ciepłej wody


Zaczyn - do dużej miski wkładamy zakwas i dodajemy mąkę żytnią i wodę, mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc (10-12 godzin).

Rano z zaczynu odkładamy 4 łyżki do słoiczka na kolejny chleb i chowamy do lodówki.

Dodajemy do zaczynu mąkę pszenną i żytnią, ziarna, sól i wodę. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 4-5 godzin.

Blaszki - u mnie 3 keksówki - smarujemy lekko olejem i wykładamy ciasto, posypujemy z wierzchu ziarnami i przyklepujemy mokrymi rękami. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy chleb przez 1 godzinę i 20 minut, następnie wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce. 





Komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie ciemne chlebki, a te ze słonecznikiem to już w ogóle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Elunia :-) pozdrawiam cieplutko kochana :-)

      Usuń
  2. Nigdy nie piekłam sama chleba ;) bardzo podoba mi się twój blog - wizualnie i pod względem przepisów. Dołączam do obserwatorów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ci bardzo za miłe słowa, cieszę się. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Bardzo zdrowy taki chlebek.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas zacząć wypieki pieczywa na własną rękę, zacznę od tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też piekę podobne chlebki, domowe najlepsze☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nie mam ręki do zakwasu. Nie miałam w sumie, bo od lat nie próbowałam ponownie. Musze odkopać swoją książkę o pieczeniu chleba i spróbować jeszcze raz.Wspaniały wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  7. No taki chlebek to jest coś, chętnie bym się nauczyła taki piec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.