Naleśniki pszenno orkiszowe


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Za oknem piękne słoneczko, wiosna w pełni i aż człowiek od razu lepiej się czuje i się uśmiecha. Dzisiaj zapraszam was na śniadanko, zrobiłam pyszne naleśniki. Piszcie mi tutaj z czym wam podać - z twarożkiem, domowym dżemem, czekoladą a może takie same bez dodatków.
Ja naleśniki to mogłabym jeść dosłownie codziennie, takie moje małe uzależnienie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.  



Składniki:

- 4 jajka
- 300 g mleka
- 300 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (lub cukrem). Dolewamy mleko i wodę, szczyptę soli oraz mąkę orkiszową pełnoziarnistą, wlewamy olej. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.

Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy porcję na patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron, na na niewielkim ogniu. 

Naleśniki podajemy z twarogiem, owocami, jogurtem. 
Smacznego. 






Komentarze

  1. Takich naleśników jeszcze nie jadłam. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry! Naleśniki z domowym dżemem to mój absolutny faworyt. Świetnie pasują do tak pięknego dnia jak dziś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takich. Na pewno warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota. Naleśniki rzeczywiście mają w sobie coś uzależniającego! 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.