Ciasto francuskie z serem i szynką


Dzień dobry słoneczka w tą pochmurną niedzielę, gdzie to słoneczko się schowało ? My dzisiaj odpoczywamy w domku, nic nie planujemy. Oczywiście ja jak zawsze piekę chleb i z pewnością jeszcze spędzę troszkę czasu w kuchni, jakże mogłoby być inaczej. Mam dla was dzisiaj szybki i pyszny pomysł na obiad lub kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze jest w mojej lodówce, jak jest potrzeba to w ciągu kilku chwil można wyczarować coś pysznego, zarówno w wersji na słodko jak i na wytrawnie. Ja dodałam do ciasta ser i szynkę, ale wy możecie dać absolutnie wszystko, może być szpinak, serek, mięso. Na co tylko macie ochotę. Za to kocham ciasto francuskie, wystarczy kilka składników i już jest pyszne danie.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnej, rodzinnej niedzieli. Smacznego. 


 Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- ketchup
- 10 plastrów szynki 
- 10 plasterków sera żółtego 
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania


Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Każdą z nich smarujemy ketchupem, układamy pośrodku po plasterku szynki i sera.

Zlepiamy ciasto pośrodku. 

Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia. 





Komentarze

  1. Dawno nie jadłam takiego ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię tak średnio raz w miesiącu. U mnie bardzo lubią takie dania :-)

      Usuń
  2. i ja też dawno nic z ciasto francuskiego nie robiłam; zrobiłaś mi smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna przekąska :) ciasto francuskie to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często takie robię :) to świetna przekąska, gdy nagle wpadają niezapowiedziani gości. Zawsze staram się mieć ciasto francuskie w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kochana. Szybko można wyczarować coś pysznego :-)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.