Afrykańska zupa gulaszowa


Witam się z wami słoneczka. No i mamy listopad i za oknem zrobiło się tak szaro i buro i coraz zimniej. Trzeba zdecydowanie wyciągnąć z szafy szaliki, ciepłe czapki i zakładać grubszą kurtkę. Dbamy o siebie i zdrowie i ciepło się ubieramy, mimo pogody wychodzimy na spacery bo to wzmacnia naszą odporność i zdrowo się odżywiamy. U mnie teraz królują zupy, uwielbiamy je. Przychodzę z pracy, odgrzewam i w ciągu kilku minut mam pyszny, syty obiad. A taka gorąca zupa idealnie rozgrzewa. Dzisiaj mam dla was zupkę afrykańską, która ma w sobie wszystkie smaki - pikantny, kwaśny i słodki. Dodatek masła orzechowego, limonki i ostrej papryki dodaje zupie zupełnie inny charakter. Zapraszam i życzę smacznego. 


Składniki:

- 6 ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- filet z kurczaka
- puszka pomidorów
- 50 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół limonki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki
- łyżka oleju


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. Pieczarki z cebulką także przesmażamy na patelni, dodajemy marchewkę i paprykę. Na koniec dodajemy przyprawy - ostrą paprykę i cynamon, mieszamy. 

Warzywa razem z mięsem przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

Następnie dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości.  

Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, śmietanę, masło orzechowe oraz sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zupę natką pietruszki. 







Biorę udział w super kampanii promującej spożycie ziemniaków, jest taka fajna zabawa na facebooku - bitwa pomiędzy teamem ziemniaki a teamem kartofle - ja jestem w ziemniakach i walczymy dzielnie, aby to nasze przepisy zyskały sobie uznanie czytelników - jak masz ochotę to zajrzyj https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i zagłosuj na danie, które najbardziej ci się spodoba, bitwa jest w formie fajnej zabawy a dania wszystkie są wspaniałe. 

„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw"-  www.ziemniakiczykartofle.com.pl.





Komentarze

  1. bardzo ciekawy przepis, jesienią lubię zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu mężowi już cieknie ślinka na myśl o takim gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Wioletko i polecam, bo zupa jest pyszna :-)

      Usuń
  3. Taka zupa idealnie wkomponowuje się w obecną porę roku :-)u nas jemy raczej mało zup, ale na taką to by się chłopaki skusili jak nic :-) Pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana spróbuj koniecznie, jest po prostu super w smaku :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Jestem olbrzymią fanką takich zup.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienią i zimą bardzo lubię takie aromatyczne i pożywne zupy :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie zupy. Pysznie wygląda 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten czas rozgrzewających, pożywnych zup :) Jestem bardzo ciekawa jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na jesienny obiad!!! Taka zupka po powrocie z zimnego dworu?! Marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna i pożywna :) Na jesień i zimę takie zupki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.