Czekoladowe ciasto z jabłkami porozmawiajmy o jabłkach

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na obłędnie pyszne, czekoladowe ciasto z jabłkami. Nie wiem jak wy, ale ja jabłka po prostu kocham. Znajdziecie na moim blogu bardzo dużo przepisów z ich wykorzystaniem. 

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Jabłka mają wiele zalet i naprawdę warto po nie sięgać każdego dnia. Są niskokaloryczne i odżywcze, dostarczają nam energii z węglowodanów - w 100 g jabłka jest około 50 kcal. Zawierają cenny dla nas błonnik, witaminę C oraz flawonoidy. Poza tym są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać w kuchni do bardzo wielu dań, nie tylko słodkich. 

W kuchni możemy łączyć jabłka z cynamonem, wanilią, goździkami czy gałką muszkatołową, jabłko lubi połączenie z burakiem, marchewką, orzechami czy innymi owocami. Na wytrawnie polecam połączyć jabłko z mięsem, z kapustą i serami. 

Jabłka są dostępne u nas przez cały rok, co mnie bardzo cieszy, ale najczęściej sięgamy po nie właśnie jesienią i zimą. Dostępnych jest bardzo dużo różnych odmian jabłek i każdy może znaleźć sobie te swoje ulubione. 

Ja najczęściej sięgam po:

- Szampion - jabłko słodkie

- Jonagold - słodko-kwaśne

- Gala - słodkie

- Golden Delicious - słodkie

- Ligol - kwaskowate

- Red Jonaprice - słodkie

- Mutsu - słodkie

- Szara Reneta - kwaskowate

Jest jeszcze wiele innych odmian np. Alwa (słodko-kwaśne), Antonówka (kwaśne), Gloster (kwaskowate), Kosztela (słodkie), Lobo (słodko-kwaśne), Papierówka (kwaskowate), Cortland (słodko-winne), Malinówka (słodkie i bardzo soczyste), Rubin (słodko-winne), Delikates (słodko-kwaśne), Paulared (słodkie-twarde). 

Warto wybierać w sklepach nasze krajowe jabłka. Jak je rozpoznać. 

Kupując jabłka w sklepie patrzymy na oznaczenia i kody, które informują nas skąd jabłka pochodzą, a także w jakich warunkach je uprawiano. Sklepy powinny umieszczać takie informację w pobliżu owoców, a także informować o klasie jakości i o odmianie. 

Kod PLU składa się z czterech lub pięciu cyfr i informuje nas jak uprawiany był dany produkt. Np. jeżeli na kodzie jabłka kod zaczyna się od cyfry 9 oznacza to, że pochodzi z sadu ekologicznego, cyfra 8 oznacza produkt modyfikowany genetycznie. Umieszczanie takiego kodu jest dobrowolne. 

Wybierajmy jabłka pozbawione śladów psucia, bez jakiś dziwnych plam. W pierwszej kolejności musimy patrzeć na skórkę jabłka, jeżeli jest pomarszczona świadczy to o tym, że jabłko już nie jest świeże i zbyt długo leży w sklepie. 

A teraz już zapraszam was na kawałek tego pysznego ciasta i przepis. 

Składniki:

- 1 kg jabłek (masa przed obraniem)

- 340 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 110 g oleju
- 130 g jogurtu naturalnego
- 70 g orzechów - u mnie pekan
- 50 g czekolady
dodatkowo - 70 g czekolady do polania ciasta + 2 łyżki mleka


Przygotowanie:

Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Wlewamy olej i jogurt naturalny, mieszamy. 

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - miksujemy, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. 

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w średnią kostkę. Orzechy drobno siekamy, tak samo czekoladę.

Dodajemy do ciasta i mieszamy. 

Ciasto wylewamy na blaszkę (35x23) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, grzanie góra-dół. 

Upieczone ciasto wyjmujemy do wystudzenia. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Spróbujcie koniecznie bo jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. 







„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy

Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.





Komentarze

  1. Idealna propozycja do kawy. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka, a w takim połączeniu z miejsca wskakują w rolę faworyta słodkich przekąsek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Istana rozpusta! I też jestem ogromną fanką jabłek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda mega smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zdecydowanie wolę jabłka w różnych wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda to ciacho kochana :D

    OdpowiedzUsuń
  7. We love apple (apple pastries) very much. According to our proverb: "An apple a day, keeps the doctor a way". This looks great and fingerlickingly delicious. Thanks for the sharing.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.