Śliwki pod kruszonką
Dzień dobry moje kochane słoneczka w poniedziałek. Mam dla was coś pysznego do kawki i jestem pewna, że będzie wam smakować. Teraz jak jest sezon na pyszne śliwki to trzeba korzystać. Ja przerabiam je na powidła, robiłam już drożdżówki i pleśniaka i obowiązkowo muszą być pieczone śliwki pod kruszonką, to jest takie pyszne. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 
Polecam wam także inne przepisy ze śliwkami
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych 
- 4 łyżki cukru 
- 100 g masła
- 1,5 kg śliwek
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy  łyżką cukru i  cynamonem. 
Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy ze sobą mąkę, masło, resztę cukru i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami lub widelcem i posypujemy śliwki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 25-30 minut. Kruszonka ma się delikatnie zarumienić.
Podajemy ciepłe z kulką lodów waniliowych lub z jogurtem czy serkiem homogenizowanym. 
Są także pyszne na drugi dzień już takie zimne, możecie je zjeść nawet na śniadanie. 
Życzę smacznego. 
.jpg)
.jpg)
.jpg)
wyjątkowo lubię ten deser!
OdpowiedzUsuńJa też kochana :-)
UsuńO mamo, jakie to musi być dobre. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńOj tak :-) to jest obłędnie pyszne :-)
UsuńOstatnio robiłam wiśnie pod kruszonką, więc następnym razem kolej na śliwki. :)
OdpowiedzUsuńJa w sumie robię po kolei wszystkie owoce jakie są dostępne :-)
UsuńRobiłam podobnie, pychotka!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńmniammm pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś i pozdrawiam :-)
UsuńCudownie pyszny deser <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Kasiu :-)
UsuńNie lubię tego deseru ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoją ulubioną wersję zapiekanych owoców :-)
Usuń