Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

 


Zapraszam was dzisiaj na obłędnie pyszne ciacho ze śliwkami i bezą. Powiem wam, że ja śliwki uwielbiam i teraz jemy je codziennie, korzystamy z sezonu. No i ciasta ze śliwkami, które kojarzą mi się od dawna z jesienią, taką pachnącą cynamonem i taką kolorową. Musicie koniecznie spróbować tego ciasta, jestem pewna, że będzie wam smakowało. 
Zapraszam na kawałek i życzę cudownego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na ciasta:


Składniki:

ciasto
- 6 żółtek
- 40 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 40 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
- 1 kg śliwek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
piana 
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Do miski wkładamy zimne masło i cukier, żółtka, dodajemy jogurt i wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę i chowamy ją do lodówki na pół godziny. 

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto i rozprowadzamy je równomiernie, nakłuwamy widelcem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół i podpiekamy ciasto przez 20 minut, wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Śliwki wypestkować i pokroić na połówki. Zmieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na podpieczonym spodzie. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 250 g cukru pudru i dalej miksować, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na śliwki. 

Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i piec kolejne 20 minut.







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.