Pieczone warzywa z ziemniakami

 


Dzień dobry dzień dobry. Jak tam wasze samopoczucie ? mam nadzieję, że wstaliście z uśmiechem i macie dobry humorek. Mam dla was dzisiaj wspaniały i bardzo szybki pomysł na obiad.
Pieczone warzywa, wszystko co macie pod ręką wrzucacie na blaszkę i pieczecie. Oczywiście możecie do takich warzyw przygotować jakieś mięsko, ale ja uwielbiam takie warzywa podać z ulubionymi surówkami czy sosem, w moim przypadku słodki sos chili - który muszę mieć zawsze w lodówce. 
Ten obiad robi się w zasadzie sam a wy macie czas np. na chwilkę relaksu z ulubioną książką lub czas aby przygotować deser. 
To co przekonałam was do takiego dania ? mam nadzieję, że tak i będzie wam smakowało. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na pyszne obiady:



PIECZONE WARZYWA Z ZIEMNIAKAMI

Przygotowanie: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 3


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 5 marchewek
- pół kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Paprykę pokrój na kawałki a kalafiora podziel na różyczki. Z fasolki odetnij końce. 

Wlej do warzyw oliwę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszaj wszystko razem. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. 

Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę. 

W czasie pieczenia 2-3 razy warzywa wymieszaj. 

Upieczone warzywa podawaj z sosem - u mnie słodki chilli. 







Komentarze

  1. Pyszny, obiadek dla każdego. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam takie warzywa z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i jaka aromatyczna propozycja!
    Palce lizać! :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone warzywa, bo temperatura cudownie wydobywa ich słodycz. To idealne danie na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię słodki sos chili. Idealne danie na niedzielę, można korzystać z ostatnich chwil lenistwa a nie "stać przy garach".

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.