Pizza z mieszanką chińską i kurczakiem

 


Dzień dobry dzień dobry. Święta święta i po świętach jak to się mówi. Mam nadzieję, że spędziliście je miło i zdrowo, ja spędziłam je w gronie najbliższej rodziny i po prostu odpoczywaliśmy, spędziliśmy czas ze sobą. Najważniejsze, że w zdrowiu. 
Po świątecznych smakołykach naszła mnie ochota na pizzę, tak na szybko. Przygotowałam ciasto na pizzę i dodatki jakie miałam pod ręką, tym razem pizza w zupełnie innym wydaniu z kurczakiem i mieszanką chińską. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, spróbujcie sobie zrobić taką wersję. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo uśmiechu i zdrówka. 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody

Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakiem. Możemy to zrobić także ręcznie - wyrabiamy około pięć minut. Wyciągamy ciasto i kilka razy uderzamy go o blat kuchenny. Następnie wkładamy do misy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:
- 150 g podsmażonego filetu z kurczaka
- mieszanka chińska - dusimy ją chwilkę na patelni
- 100 g startego sera żółtego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii

Ciasto przekładamy na blaszkę, rozciągamy na całej powierzchni. Nakłuwamy ją widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy bazylią i większą połową sera. Układamy kurczaka i mieszankę chińską. Posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 stopni przez około 15-20 minut. 







Komentarze

  1. Wspaniała, podeślesz kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetne dodatki! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest tak pyszna jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis wykorzystam go dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż mnie ostatnio namawia na zrobienie domowej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż sobie wyjmę dziś bo jedna czeka na mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda że mam piekarnik popsuty ale jak tylko będę mogła to na pewno spróbuję ten przepis , super😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam mieszanki chińskie, innych przypraw już nie używam. Pomysł na taką pizzę bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię tej chińskiej mieszanki, zawsze się śmieję, że w niej są grzybki halucynki i je wybieram :D ale pizzę mam jutro w planach na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna jest ta blacha do pizzy. W takim wydaniu jeszcze nie robiłam pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa wersja. Jako miłośniczka pizzy na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię nieoczywiste pizze, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe dodatki do pizzy. Z pewnością będzie pysznie. Polecę ten blog żonie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.