Ciastka francuskie z frużeliną
Dobry wieczór. Wiem wiem, że już taka późna godzina a ja wam tu serwuje takie pyszności, ale po prostu muszę.
Musicie sobie koniecznie zrobić takie ciastka, są przepyszne a bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jestem pewna, że będą wam smakowały.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku.
[współpraca]
Frużelinę kupicie w sklepie SFD - z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i SFD Nutrition.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- frużelina jabłko-gruszka- 1 jajko do posmarowania ciastek
- cukier puder i sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroje na pół wzdłuż i następnie kroję na 8 kawałków. Nakładam na środek frużelinę, pozostawiam wolne boki ciasta, które smaruje roztrzepanym jajkiem. Zamykam tworząc trójkąt i boki przyciskam widelcem.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruje jeszcze po wierzchu jajkiem. Nożem robię pośrodku nacięcia.
Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut aż się zarumienią.
Upieczone wyciągam z piekarnika i układam na kratce.
Do miseczki wsypuje 4 czubate łyżki cukru pudru i dodaje po łyżeczce soku z cytryny, aż osiągnę odpowiednią gęstość lukru. Lukrem smaruje ciastka.
I już można jeść. Szybki i pyszny deser dla każdego. Te ciasteczka są tak pyszne, że nie można obok nich przejść obojętnie.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Jakie łakocie. Pyszności do kawy.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńW sumie to taki przepis bez przepisu :) można bardzo szybko zaskoczyć swoich domowników- nie brudząc sobie rąk. No może odrobinkę xD Tu można kupić sobie frużelinę( no może niekoniecznie taką jak w artykule, ja wybrałbym wiśnię) w sklepie ciasto francuskie :) a cukier puder chyba każdy w domu ma jak się nie ma to myk na młynku i już jest :) Pooglądam sobie jeszcze inne przepisy i na pewno coś wybiorę, ale ten przepis na pewno zostawiam "na później" pozdrawiam Maciej
OdpowiedzUsuń