Kokosanki


KOKOSANKI

Małe co nieco do kawki - kokosanki. Robię je zawsze jak mi zostaną białka. Są przepyszne, chrupiące i mocno kokosowe. Spróbuj koniecznie, będą ci smakowały.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia.


Składniki:

- 4 białka 
- 200 g cukru 
- 70 g masła 
- 300 g wiórek kokosowych 
- szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnka wkładam masło i go roztapiam. Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam. Odkładam do całkowitego wystudzenia. 
Do misy wbijam białka i ubijam je ze szczyptą soli. Następnie wsypuję porcjami cukier cały czas miksując.

Następnie dodaje wiórki i delikatnie mieszam. 

Za pomocą łyżki nakładam masę na blaszkę wyłożoną pieprzem do pieczenia formując owalny kształt. 

Kokosanki piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut. Kokosanki mają być lekko rumiane. Upieczone kokosanki przekładam na kratkę i potem jak wystygną chowam do pojemnika. 








Komentarze

  1. Uwielbiam kokosanki. Sama jeszcze nigdy ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pojadla bym takich ciasteczek. Pięknie ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam kokosanek. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.