Rogaliki Maniusi ala croissanty



Mam dla ciebie dzisiaj prawdziwy hit. Zrobiłam obłędne w smaku rogaliki, które przypominają w smaku croissanty. Pyszne, maślane i chrupiące. Musisz je spróbować, jestem pewna, że pokochasz je tak jak ja. 

Koniecznie daj znać jak ci smakowały. 

Miłego wieczorku. 

ROGALIKI MANIUSI ALA CROISSANTY 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka soli
- 50 ml oleju
- 280 ml ciepłej wody
- 35 g świeżych drożdży 
- łyżeczka cukru
dodatkowo 
- 50 g miękkiego masła 
- 1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Do miseczki wkrusz drożdże i zasyp je cukrem, wymieszaj i zostaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsyp mąkę, sól. Wlej ciepłą wodę i olej. Wlej drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 8 minut. Miskę przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Następnie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na owalny placek. Jeden placek posmaruj miękkim masłem za pomocą palców ręki lub łyżeczką. Nałóż drugi placek i jeszcze raz rozwałkuj odrobinkę. 

Ciasto podziel na 12 lub 8 części - trójkątów. Każdy trójkąt delikatnie rozciągnij i zawiń rogaliki - zaczynaj od szerszej strony. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 25 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzanie góra - dół. 

Rogaliki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym za pomocą widelca jajkiem. 

Rogaliki piecz przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogaliki przełóż na kratkę, aby przestygły. Możesz jeść jeszcze lekko ciepłe, najlepiej smakują z masłem. 






Komentarze

  1. Wyglądają pysznie! Idealne na śniadanie lub popołudniową kawę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe rogaliki najlepsze, a Twoje prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super. Skusiła bym się na jednego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy sama nie robiłam tych rogalików. Na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.