Różowe bułeczki śniadaniowe

 


RÓŻOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 🩷

Upiecz ze mną te cudowne, różowe bułeczki. Są bardzo proste do przygotowania, wychodzą idealnie mięciutkie i długo zachowują świeżość. Pokochasz je z pewnością i zagoszczą one już na stałe w twojej kuchni  


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500 
- 150 ml ciepłego mleka
- 160 ml barszczu czerwonego 
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej 
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży 
- 30 g miękkiego masła 
dodatkowo
- jajko do posmarowania bułek 
- sezam biały i czarny do posypania bułek 

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, cukier i czubatą łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 20 minut. 

W tym czasie do misy wsyp pozostałą część mąki, wlej barszcz, dodaj sól i masło. Na koniec dodaj rozczyn (powinien on znacznie zwiększyć swoją objętość) i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut. 

Misę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin. 

Następnie przełóż ciasto na blat i podziel na 9 kulek. Z każdej części uformuj długi wałeczek. Zawijaj bułeczki - najpierw przełóż jedną część wałka na drugą część tworząc koło z wystającymi końcami - końce ciasta zawijaj wokół koła i połącz na końcu ze sobą. 

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. 

Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły. I już można jeść. Spróbuj jakie są pyszne !!!  miłego dnia i smacznego.




Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Takich bułek jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak ciekawie i smacznie, że na pewno zrobią furorę na stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny pomysł. Bułki wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na bułeczki, uwielbiam takie kreatywne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na zaskoczenie domowników nietypowym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.