CYNAMONKI MANIUSI



CYNAMONKI MANIUSI

Pyszne, puszyste, pachnące cynamonem i szczęściem zawijane bułeczki, w których się zakochasz. Chodź zrób je ze mną a obiecuję, że nic lepszego dzisiaj nie zjesz.


Składniki:

- 4 jajka 

- 150 ml mleka 

- 50 g śmietanki 30% 

- 80 g cukru

- 570 g mąki pszennej tortowej typ 450 

- szczypta soli 

- 110 g roztopionego masła 

- 40 g świeżych drożdży 

- 20 g mleka w proszku 

dodatkowo

- 100 ml śmietanki 30% do polania cynamonek przed pieczeniem 

- cynamon do posypania cynamonek

- 2-3 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia

Do misy wkrusz drożdże i zasyp je łyżką cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Następnie wlej ciepłe mleko i śmietankę i dodaj resztę cukru. Wymieszaj. Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli, mleko w proszku. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut. Następnie wlej roztopione masło i ponownie wyrób ciasto przez 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

nadzienie

- 160 g miękkiego masła 

- 140 g cukru

- 3 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. 

Ciasto podziel na dwie części. Każda z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na prostokątny placek. Posmaruj nadzieniem i zwiń jak roladę. Podziel na części. Z porcji wychodzi 20-24 cynamonki w zależności jakiej wielkości je zrobisz. 

Dwie formy do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż cynamonki (możesz je także ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Polej śmietanką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut aż się lekko zarumienią. 

Krem 

- 2 serki kanapkowe śmietankowe (270 g)

- 60 g cukru pudru 

- skórka starta z 1 cytryny 

- 100 g miękkiego masła 

Wszystkie składniki na krem wymieszaj i posmaruj nim cynamonki. Posyp jeszcze na koniec cynamonem.







Komentarze

  1. Te cynamonowe bułeczki to kwintesencja domowego ciepła — idealne na leniwe, jesienne popołudnie z kubkiem kakao lub kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonki to kwintesencja domowego ciepła i zapachu szczęścia — puszyste, maślane i pachnące cynamonem… nie da się im oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Aż poczułam ten zapach cynamonu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi absolutnie cudownie! Idealne do kawy, herbaty albo po prostu… bez okazji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.