Krokiety z pieczarkami i serem

 


KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pyszny dodatek do barszczyku, koniecznie zrób bo są przepyszne w smaku. 


Składniki:

naleśniki

- 370 ml mleka 

- 370 ml wody

- 3 jajka

- 2 łyżki oleju 

- 330 g mąki pszennej tortowej typ 450

- szczypta soli

- szczypta cukru 

farsz

- 700 g pieczarek 

- 2 cebule 

- 200 g tartej mozarelli

- sól i pieprz do smaku

- 2 łyżki masła klarowanego 

dodatkowo

- bułka tarta do panierowania

- 3 rozbełtane jajka 

- olej do smażenia 

Przygotowanie:

Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż je na patelnię i podsmaz z łyżką masła, odparuj na nadmiaru płynu. Odłóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, na łyżce masła. Do miski przełóż pieczarki, cebulę, dodaj ser, sól i pieprz. 

Przygotuj naleśniki - wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano. Naleśniki przekrój na pół. Bok każdej połówki zagnij lekko do środka.  Nałóż porcję farszu i zwijaj w trójkącik. Każdy trójkąt obtocz w jajku i następnie w bułce. Smaż krokiety na rozgrzanej patelni na oleju na rumiano z dwóch stron. Podawaj z barszczykiem. Smacznego i miłego dnia.







Komentarze