Sernik królewski



SERNIK KRÓLEWSKI

Pokochasz ten sernik, jest obłędny w smaku i zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Chodź zrób go razem ze mną. Będzie idealny na świąteczny stół  


Składniki:

ciasto

- 340 g mąki pszennej tortowej typ 450

- 100 g cukru

- 40 g kakao 

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 200 g masła 

- 1 jajko

Wszystkie składniki włóż do misy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Możesz także połączyć składniki na ciasto ręcznie. Podziel ciasto na 6 kulek. 

sernik

- 1 kg twarogu z wiaderka 

- 130 g cukru

- 200 g rozpuszczonego masła 

- 4 jajka 

- 80 g budyniu waniliowego - 2 opakowania

dodatkowo 

- łyżka masła do wysmarowania blaszki 

W misie miksera ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj twaróg i budyń. Wymieszaj chwilkę tylko do połączenia się składników. 

Tortownice 26 cm wysmaruj masłem. 4 kulki ciasta przełóż na spód tortownicy razem z bokami, wyrównaj. 

Masę twarogową wyłóż na ciasto i wyłóż pozostałą część ciasta - odrywaj palcami małe kawałki i rozłóż na całej powierzchni. 

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw go jeszcze do wystudzenia na godzinę. Następnie możesz schować go do lodówki, lub zostawić do całkowitego wystudzenia na blacie. Wyciągnij z lodówki przed podaniem. Ten sernik zawsze jest hitem. 



Komentarze