Najlepszy przepis na pierogi
NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROŻKI
Bardzo lubię jeść pierogi ale nie za bardzo lubiłam je robić. Może problem tkwił w przepisie może w moim podejściu. Ale jedno jest pewne - dopracowałam w końcu przepis idelany będzie idelany dla każdego, absolutnie każdego nawet dla osób, które nie umieją robić pierogów lub nie lubią tego robić. Od dzisiaj robienie pierogów to świetna zabawa.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 480 (uwierz mi to ma znaczenie)
- 4 żółtka
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 520 ml gorącej, przegotowanej wody
Przygotowanie:
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka, sól i olej. Uruchom mikser i następnie powoli wlewaj wodę. Niech mikser wszystko dobrze wymiesza. Możesz to także zrobić ręcznie ale ja lubię ułatwiać sobie życie i pracę w kuchni.
Ciasto przełóż na blat i jeszcze raz wszystko zagnieć. Przykryj je dobrze ściereczką na 15 minut, niech odpocznie. Następnie wałkuj partiami na placek, wycinaj kółka i napełniaj dowolnym farszem. Zlepiaj i gotuj pierożki. Ciasto jest mega elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką. Acha i pamiętaj, żeby zawsze ciasto które czeka w kolejce na wałkowanie było przykryte ściereczką aby nie wysychało. I już. Czyż to nie jest proste. A ile w tym frajdy. Serio.


Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.