Sernik orzechowo czekoladowy
SERNIK ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Obłędnie pyszny sernik poleca się sylwestrową imprezkę lub nowy rok. Jest bardzo łatwy do przygotowania a smak zachwyci każdego.
Składniki:
spód
- 100 g zmiksowanych ciasteczek korzennych
- 40 g roztopionego masła
ciasto
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 400 ml mleczka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki kremu z orzechami arachidowymi i czekoladą
- 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
dodatkowo
- 3 łyżki kremu z orzechami arachidowymi i czekoladą
- 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 50 g posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie:
Zmiksowane ciasteczka zmieszaj z roztopionym masłem. Wysyp na dno tortownicy (26 cm), wyrównaj i lekko dociśnij. Do miski wbij jajka i zmiksuj mikserem. Wsyp budyń, dodaj twaróg, krem i wlej mleczko. Zmiksuj do połączenia się składników i wylej masę na ciasteczka. Następnie rozsyp kropelki czekoladowe i lekko wmieszaj je w masę.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw sernik jeszcze na 30 minut, następnie wyciągnij go na blat. Jak przestygnie posmaruj po wierzchu kremem, posyp kropelkami i posiekanymi orzechami. Schowaj sernik do lodówki na całą noc lub na trzy godziny. Następnie możesz kroić i jeść, smacznego i miłego dnia.



Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.