Sernik orzechowo czekoladowy

 


SERNIK ORZECHOWO CZEKOLADOWY 

Obłędnie pyszny sernik poleca się sylwestrową imprezkę lub nowy rok. Jest bardzo łatwy do przygotowania a smak zachwyci każdego. 


Składniki:

spód 

- 100 g zmiksowanych ciasteczek korzennych 

- 40 g roztopionego masła 

ciasto

- 1 kg twarogu z wiaderka 

- 5 jajek 

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

- 400 ml mleczka skondensowanego słodzonego 

- 4 łyżeczki kremu z orzechami arachidowymi i czekoladą 

- 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

dodatkowo

- 3 łyżki kremu z orzechami arachidowymi i czekoladą 

- 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

- 50 g posiekanych orzechów pekan 

Przygotowanie:

Zmiksowane ciasteczka zmieszaj z roztopionym masłem. Wysyp na dno tortownicy (26 cm), wyrównaj i lekko dociśnij. Do miski wbij jajka i zmiksuj mikserem. Wsyp budyń, dodaj twaróg, krem i wlej mleczko. Zmiksuj do połączenia się składników i wylej masę na ciasteczka. Następnie rozsyp kropelki czekoladowe i lekko wmieszaj je w masę. 

Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw sernik jeszcze na 30 minut, następnie wyciągnij go na blat. Jak przestygnie posmaruj po wierzchu kremem, posyp kropelkami i posiekanymi orzechami. Schowaj sernik do lodówki na całą noc lub na trzy godziny. Następnie możesz kroić i jeść, smacznego i miłego dnia.







Komentarze