Follow by Email

sobota, 18 października 2014

Placki z serka ricotta




Nawiązałam niedawno współpracę z wydawnictwem Egros. Bardzo się z tego cieszę, bo kocham książki i to bardzo. Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie książek kulinarnych i skandynawskich kryminałów. Czytam książki w każdej wolnej chwili. Uciekam przed światem w cudowny świat książek, albo szaleje w kuchni szukając nowych pomysłów i inspiracji z książek kulinarnych.
Wydawnictwo Egros proponuje bardzo szerkoki wachlarz książek, każdy znajdzie coś dla siebie, do poczytania, pośmiania, gotowania, z różnych dziedzin - beletrystyka, kulinaria (również po angielsku), poradniki, albumy, dla dzieci, komiksy, literatura faktu i wiele innych.
Pierwszą pozycją jaką dostałam jest książka Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok". Muszę przyznać, ze bardzo lubię przepisy Nigelli i lubią ją ogladać. Jej pomysły na dania są pyszne, szybkie i łatwe. Zapraszam również na stronę fb wydawnictwa. Dziękuje bardzo za możliwość próbowania pysznych przepisów z książek kulinarnych.
Wypróbowałam na początek placki z serka ricotta, zrobiłam je z dodatkiem serka waniliowego i malin. Musicie spróbować tych placków, są pyszne i puszyste. Idealne na obiad, na śniadanie. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka prszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych - smażyłam na oleju kokosowym
- 250 g truskawek - ja dałam maliny i na wierzch serek waniliowy

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy serek ricotta z mlekiem i żółtkami, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy. Białka ubijamy na szcztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy łyżką ciasto, smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Placki będą puszyste. Przekładamy na talerze, na każdy placek układamy kleks z serka waniliowego i maliny. Super smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dla mnie rewelacyjne placki. Można je polać syropem klonowym, posypać cukrem pudrem, dać inne owoce lub zrobić sos owocowy.

Smacznego :-)








48 komentarzy:

  1. Ja również lubię przepisy Nigelli, za placuszkami już tęsknię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi udało się kupić jeszcze piękne malinki i zrobiłam te placki, są pyszne, tak jak wiele przepisów Nigelli :-)

      Usuń
  2. Zazdroszczę Ci tej współpracy :) Co trzeba zrobić by otrzymać możliwość takiej współpracy ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydawnictwo proponuje współpracę lub można samemu zapytać i zaproponować :-) spróbuj :-) nic nie tracisz :-) życzę powodzenia :-)

      Usuń
  3. Nigella ma chyba jedne z przystępniejszych przepisów, do tego ma coś w sobie co powoduje że z przyjemnością się ją ogląda lub czyta jej propozycje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Elu, ma w sobie to coś :-) i dania które robi są pyszne :-)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wyglądają, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) są rewelacyjne w smaku :-) a książka skrywa mnóstwo pysznych przepisów :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. ale zazdroszczę Ci tej współpracy, w takich książkach można odnaleźć mnóstwo inspiracji! a te placuszki usmażyłaś wyjątkowo równo, aż na początku myślałam, że użyłaś jakiejś foremki, ale chyba po prostu masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu no ja się bardzo cieszę :-) kocham książki i mogę je przeglądać bez końca :-) te placuski tak jakoś same nabrały super kształtu :-) polecam są pyszne :-)

      Usuń
  6. uwielbiam je! są takie puszyste i pyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne i to bardzo. Bardzo mi zasmakowały :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Lubię wszystkie tłuściutkie serki- mascarpone, ricotta. Mniam. Mogłabym być chyba Włoszką z krwi i kości. Już w wyobraźni widzę jak się delektuję Twoimi wspaniałymi placuszkami. Uwielbiam takie smaki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja też je lubię :-) a mascarpone uwielbiam :-) placuszki wyszły pyszne :-) polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. bardzo lubię wszystkie placuszki, można wykorzystać to co się ma pod ręką, powstanie masa różnych przepisów i nigdy sie nie znudzą:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie Renatko są świetnym rozwiązaniem na śniadanie lub obiad :-) i nigdy się nie znudzą :-)

      Usuń
  9. Słyszałam o tym przepisie i juz od dawna chciałam je zrobić, muszę koniecznie wypróbować, tak pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak mnie tu dawno nie było! ale napichciłaś! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje słonko :-) no tak jakoś szaleje :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. A skąd wiesz ??? Zgadłaś :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  12. Gdybym miała w domu ricottę to już bym smażyła :P
    Wyglądają baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Agnieszko, smakują rewelacyjnie :-) spróbuj koniecznie :-)

      Usuń
  13. Fantastyczna sprawa. Tylko się cieszyć. Przyjemne z pożytecznym. A co do placuszków to wyszły Ci idealnie i smakowite takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu bardzo lubię placki i robię je na różny sposób, ale te są wyjątkowe, takie puszyste jak chmurka, polecam :-)

      Usuń
  14. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) dziękuje bardzo :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  15. Rzeczywiście z takimi placuszkami lato w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Leno, od razu mi się przypomniały gorące i letnie dni :-)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Madziu to już chyba ostatnie :-) ale pyszne były. Takie placuszki planuje jeszcze zrobić z karmelizowanymi jabłkami :-)

      Usuń
  17. O!!! to jest coś ekstra ..przepis rewelacyjny ,dla mnie bomba
    Przepysznie wyglądają ..bardzo apetycznie i efektownie P
    Pozdrawiam milutko )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Ewo :-) są pyszne, polecam :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  18. uwielbiam przepisy Nigelli :) i skandynawskie kryminały też czytam jak tylko znajdę trochę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja w każdej wolnej chwili oddaje się książce :-) a przepisy Nigelli są świetne :-)

      Usuń
  19. Piękny kształt, pięknie rumiane i podane. Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cos dla moich dzieciaków,ale nie tylko , my też lubimy smakołyki na slodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkim smakowały, super na ciepło i na zimno. Myślę że nawet do pracy bym je zabrała na drugie śniadanie :-)

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. Lauro my zjedliśmy je na obiad, ale na śniadanie super pasują :-)

      Usuń
  22. Odpowiedzi
    1. Ewo myślę, że na każdy posiłek, nawet na piknik :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. Tak na śniadanko, obiad lub podwieczorek, polecam są pyszne :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi