Follow by Email

wtorek, 16 grudnia 2014

Placki ziemniaczane




Dzisiaj mam dla Was najlepsze placki jakie jadłam. Pyszne i chrupiące, oglądałam kiedyś program Magdy Gessler "Kuchenne Rewolucje" i tam robili takie placki, proporcji nie pamiętam, utkwiło mi  pamięci to, że tarkują ziemniaki na tarce, i odciskają wodę dodając tylko osadzającą się skrobię.
Dodałam jajo i mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej pory miksowałam ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.

Zapraszam serdecznie :-)


Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej ryżowy do smażenia Oleofarm

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciskamy ziemniaki, ja zrobiłam to ręcznie, wodę wylewamy a do ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę i resztę soli, mieszamy. Na patelnię wlewamy olej ryżowy i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta łyżką i spłaszczamy placki, nie mają być grube. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Ja placki zjadłam same bez niczego, mój mąż z jogurtem i cukrem a syn z ketchupem. Były pyszne.













53 komentarze:

  1. Czasem robię takie placki bez jajek i mąki. Takie smakują mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie smakołyki juz od rana? Marzenko ty to potrafisz smaku narobić! Wyglądają baardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko smakują rewelacyjnie, są pyszne i chrupiące :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane. I też pozwalam sobie na to szaleństwo (są kaloryczne), ale cóż zrobić :)) Ale zawsze ścieram na tarce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu a ja do tej pory raczej miksowałam w TM :-) ale teraz będę ścierać bo takie smakują mi bardziej :-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzinka również :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  5. Placki-zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje placki ziemniaczane wyglądają identycznie jak Twoje. Uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wieki nie jadłam placków ziemniaczanych, ostatnio przypominasz mi o potrawach z mojego rodzinnego domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług Madziu, polecam się :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  8. czasem też idę na łatwiznę i używam robota, ale zupełnie inaczej smakują starte na tarce, są delikatniejsze. Sposób z odcedzaniem soku (czy jak to się nazywa;)) znam, ale stosuję nie do każdych odmian, niektóre ziemniaki są jakby suche, więc nie ma potrzeby ich odcedzać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako rodowita poznanianka po prostu uwielbiam placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne :-) mimo że kaloryczne :-) ale przecież nie trzeba zjeść ich wiele bo są bardzo syte :-)

      Usuń
  10. Uwielbiam je i to bardzo.

    Przesyłam już życzenia bo mnie niedługo nie będzie.

    Ciepłych ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia,
    szalonego Sylwestra oraz aby nadchodzący Nowy Rok
    przyniósł wam same dobrodziejstwa.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Agatko, Tobie również życzę cudownych Świąt :-)

      Usuń
  11. Jak placki ziemniaczane to najlepsze są naszej babci, ale niestety ociekają wręcz tłuszczem :/
    Twoje takie nie są i chętnie byśmy ich spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-) i polecam do smażenia olej ryżowy, ma takie właściwości, że danie nie wsiąka oleju jak gąbka :-)

      Usuń
    2. W takim razie tym bardziej wypróbujemy ten olej :)

      Usuń
  12. Ziemniaki zawsze mam w domu i gdy nie mam czasu na szykowanie obiaduto w mig przy użyciu robota kuchennego robię placki :)
    Zamiast mąki dodaje kasze manne - spróbuj - ciekawy mają smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziękuje Aniu, następnym razem spróbuję :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  13. Pyszne placki, jak dobrze że o nich przypomniałaś. Choć na oleju ryzowym smazonych placków jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam olej ryżowy, super do smażenia, potrawy nie wsiąkają tak tłuszczu, no i jest bardzo zdrowy :-)

      Usuń
  14. Smakowite placuszki :) u mnie też dzisiaj były na obiad placki ziemniaczane :) Ja jadłam z sosem pieczarkowo-koperkowym :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam z sosikiem pieczarkowym :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  15. Dawno nie jadłam, narobiłam sobie smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba zrobić :-) zawsze możesz wpaść do mnie na placka :-)

      Usuń
  16. Może ja sobie zrobię placki ziemniaczane jutro? Zobaczę czy czas pozwoli :)) buziole

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam placki ziemniaczane w sobotę jadłam na obiadek.
    Są takie pyszne no ale za to jakie kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi :-)

      Usuń
  18. Oj, jak ja dawno jadłam placki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ dawno nie jadłam takich pysznych placków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to zmienić Dominiko :) pozdrawiam :-) i życzę smacznego :-)

      Usuń
  20. Dzisiaj miałam ochotę na takie placki :) Pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś oj pyszne były :-) jak dla mnie najlepsze :-)

      Usuń
  21. To może głupio zabrzmi, ale ja plackami ziemniaczanymi podbiłam serce mojego ukochanego :D Więc teraz mam do nich ogromny sentyment i... chyba będę musiała zrobić powtórkę z rozrywki (niech się na nowo zakocha) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie :-) smacznego i dużo miłości :-)

      Usuń
  22. Placki starte na tarce są pyszne:)a tak na marginesie,to dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak a do tego śmietana lub jogurt z cukrem :-)

      Usuń
  24. Ale zjadłabym placki, mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam, mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię :-) pozdrowionka :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi