Murzynek z nutką piernikową




To pyszne ciacho powstało z potrzeby chwili, zrobiłam je dla Juniora na wigilię klasową. Zastanawiałam się długo jakie ciasto mam zrobić do szkoły, przeglądając przepisy spodobał mi się przepis na murzynka piernikowego z Moje wypieki. Junior ciasto zaakceptował i zabrałam się za pracę, szybko mi poszło. Zwiększyłam o połowę ilość składników i upiekłam w prostokątnej blaszce.
Ciasto wyszło pyszne, wszystkim smakowało i nawet ja spróbowałam, wrócił kawałeczek z powrotem do domu.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 190 g masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 7 łyżek kakao
- 200 g żurawiny z jabłkiem Fungopol

- polewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakao

Wykonanie:
W garnuszku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Dodajemy dżem i mieszamy wszystko łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy masę do ciasta i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 minut. Studzimy. 
Polewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakao. Wszystko wkładamy do garnka i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą oblewamy przestudzone ciasto i ozdabiamy, u mnie kuleczki srebrne i złote. 
Smacznego :-)














Komentarze

  1. Powiem szczerze, zjadłabym, mimo, że mam przesyt, tak apetycznie wygląda to Twoje ciacho, Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze uwielbiałyśmy jak mama upiekła wilgotnego murzynka :D Dodawała zawsze wtedy do masy musu jabłkowego albo powideł. Przypomniałaś nam dzieciństwo :) W sumie to nie wiemy dlaczego mamusia przestała już go robić... pewnie dlatego, żeby Angeliki nie kusiło i żeby później nie "umierała" :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiecie, że moja mama też często robiła takiego murzynka jak mieszkałysmy razem, teraz ja sobie o nim też przypomniałam :-)

      Usuń
    2. Prawda, że był jedyny w swoim rodzaju? Tak nam zawsze smakował, że rzadko kiedy doczekał się całkowitego ostygnięcia :P

      Usuń
  3. Bardzo szybciutkie w wykonaniu ciasto. Dzieciaki uwielbiaja czekoladowe ciasta wiec z tym udalo i sie trafic ;-)
    Slicznie udekorowane ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak dzieciakom smakował bardzo :-) dziękuje Aniu :-)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda a ozdobiony tak ładnie, ze z chęcią sięgam:) Szczęśliwego NR:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) życzę równiesz szczęśliwego :-) i szampańskiej zabawy :-)

      Usuń
  5. pyszne ciasto, też kiedyś je piekłam:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja sobie o nim przypomniałam po długim czasie :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  6. ale ładnie ozdobiony kuleczkami. Bardzo lubię murzynka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego murzynka mogłabym jeść bardzo często.
    Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym dżemem musi być przysłowiowe ,,Niebo w gębie " :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że pyszny wyszedł a ten dżemik rewelacja :-)

      Usuń
  9. Piękne ciacho, lubię wszelakie brązowe wypieki, bardziej mi smakują niż te białe i ta cudna polewa :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłednie, napewno mega smaczny

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjnie się prezentuje Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ musiał być pyszny ;0

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jeszcze nigdy nie robiłam murzynka i nawet nie wiem czy jadłam :P Twój wygląda pysznie i fajnie pasują do niego te kuleczki dekoracyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu polecam, jest pyszny :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. Ależ ładnie wygląda, lubię takie ciężkie, czekoladowe ciasta i jeszcze dodatkowo polane polewą czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) to moje ulubione i odkopane ciacho :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. Wygląda rewelacyjnie :) Aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Słodkiego mam już trochę dosyć, ale jak widzę to Twoje cudeńko, to z chęcią kawałek bym spałaszowała :)) Szczęśliwego Nowego Roku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to chyba wszyscy mają dość słodyczy :-) ale na kawałeczek zapraszam :-)

      Usuń
  18. Murzynka lubię i często robię. Zwykle jednak dodaję do niego skórkę pomarańczową, rodzynki i sok z pomarańczy, a dekoruję kawałkami posiekanej czekolady. Taka odsłona piernikowa to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z pomarańczami musi być pyszny, spróbuję :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  19. ale pięknie udekorowane, małe słodkie arcydzieło! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne ;))) cudnie przyzdobione Kochana!!!
    wszystkiego naj naj w NOWYM ROKU:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Justynko, wszystkiego dobrego w Nowym Roczku :-)

      Usuń
  21. pyszny mysi być, wygląda na puszysty i mięciutki;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda rewelacyjnie. Marzenko jeden kawałeczek do herbatki proszę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.