Zapiekanka z pastą z fasoli




Robiłam ostatnio pastę z fasoli i suszonych pomidorów na kanapki, tak nam zasmakowała, że postanowiłam z nią zaszaleć. I tak wyszły pyszne zapiekanki z pastą, pełne smaków i aromatów. Rewelacja w smaku i coś innego. Po świątecznym mięsnym szaleństwie takie zapiekanki to super pomysł, bardzo wszystkim smakowały. Robi się je szybko, można je podać na obiad lub wczesną kolację, na imprezie też się sprawdzą. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 3 bagietki
- 12 plastrów sera
- puszka fasoli białej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- sól, pieprz
- papryka czerwona stożkowa
- listki świeżej bazylii
- sos 1000 wysp Develey

Wykonanie:

Fasolę odsączyć i wrzucic do blendera, zmiksować. Dodać pomidory z zalewy i podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać sól i pieprz i łyżkę oleju ze słoika z pomidorami. Ponownie zmiksować. Bagietki przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć plasterki papryki i ser żółty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Przełożyć na talerze, podawać z ketchuper, sosami. Posypać posiekaną bazylią.

Smacznego :-)










Komentarze

  1. A u Ciebie jaj zwykle same smakołyki! Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam jeść więcej warzyw, również strączkowych, bo są takie zdrowe, taką pastę na pewno wypróbuję, swietny pomysł z zapiekanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio koniecznie spróbuj, pasta jest pyszna i można z nią zaszaleć :-)

      Usuń
  3. Nigdy, nawet jako dzieci nie jadałyśmy zapiekanek i jakoś nadal nas do nich nie ciągnie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, taka zapiekanka to na śniadanie akurat :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu pasuje i na śniadanie i na obiad i na kolację :-)

      Usuń
  5. Jak z SubWaya, narobiłaś mi apetytu, aż chyba sobie takie zrobie :D
    Pozdrawiam Cię serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Julio :-) pozdrawiam serdecznie :-) koniecznie spróbuj jest pyszna :-)

      Usuń
  6. Znajomi mojego syna często robią na towarzyskie spotkania takie chrupiące zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zapiekanki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką zapiekankę zjadłabym w parę chwil ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zapiekanki, ale takich nie jadłam, no bomba.

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie robiłam takich zapiekanek, a pasta z fasoli nęci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała zapiekanka Marzenko, uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu :-) moje chłopaki bardzo lubią zapiekanki więc wymyślam cały czas nowe :-)

      Usuń
  13. Świetne zapiekanki Marzenko, pomysł z fasolową pastą bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam.... idealna dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  15. samą pastę wyjadałabym łyżką:) a na zapiekankach - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa alternatywa do tradycyjnych zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się zapiekanka w nowym wydaniu:) Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  18. Masz glowe pelna ciekawych pomyslow, super pomysl ztaka zapiekanką

    OdpowiedzUsuń
  19. No taką zapiekankę bym zjadła - oj bym zjadła. Następnym razem moim panom zrobię z boczkiem a sobie z fasolą.
    Cudny przepis - dzięki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cieszę się, że przepis się spodobał, polecam zapiekanka wyszła pyszna :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.