Pierogi ruskie



Zapraszam dzisiaj na pyszne pierożki z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Bardzo je lubię i chyba należą do moich ulubionych. Zresztą ja lubię wszystkie pierogi i nadziewam je różnymi składnikami. Pierogi przygotowałam z przepisu z książki Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa".
Książkę dostałam z Księgarni Egros. Bardzo spodobały mi się przepisy, jakie się tam znajdują, ciekawe i wyglądające pysznie. Bardzo wiele z nich mnie zainspirowało, polecam Wam tą książkę, naprawdę super przepisy, dla każdego. Pierożki wyszły smakowite, można je podać od razu z wody lub podsmażyć na masełku. Super także na świąteczny stół obok pierogów z kapustą i grzybami.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szklanka gorącej wody
-sól
- 2-3 łyżki oleju do gotowania

na farsz
- 750 g ziemniaków
- 500 g twarogu
- łyżka gęstej śmietany
- 2 duże cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na maśle
- sól i pieprz

Wykonanie:

Farsz - ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy twaróg, połowę cebulki, śmietanę, sól i pieprz, mieszamy.
Ciasto - do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.
Na stolnicy podsypanje lekko mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy. 
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Ja swoje posypałam po prostu posiekanym szczypiorkiem, dla chłopaków podałam z resztą cebuli.

Smacznego :-)













Komentarze

  1. Lubię pierogi ruskie. Kiedy zrobię większą ilość zamrażam. Bardzo też lubię odsmażane z podpieczoną skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają !! Ja uwielbiam ruskie pierogi, tylko one tak szybko znikają ...
    Książka wygląda interesująco z pewnością po nią sięgnę :))
    Wesołych Świąt życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę polecam, ma fantastyczne przepisy :-) dziękuje i również życzę Wesołych Świąt :-)

      Usuń
  3. mniam! Uwielbiam pierogi ruskie! Ale mi smaku narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, dawno nie robiłam, uwielbiam!!! Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ruskie pierogi-zjem każdą ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no tak ruskie! klasyka gatunku, chyba nie ma osoby, która nie lubi ruskich!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omnom jak my dawno nie jadłyśmy ruskich :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Długo nie mogłyśmy się przekonać do ruskich pierogów, ale rok temu przyznałyśmy naszej cioci, że są nawet dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój starszy syn bardzo lubi pierogi ruskie. Książka widać ciekawa, chciałabym taką miec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś książka super, polecam :-) u mnie wszyscy lubią pierożki ruskie :-)

      Usuń
  10. To ja poproszę ze trzy a co zaszaleję z kolacją :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja tez je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka. Uwielbiam pierogoi !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pierogi :) Dawno nie jadłam z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem które kocham bardziej z kapustą i grzybami czy z ruskie? :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! :) szkoda, że u mnie nie bardzo chcą je jeść oprócz mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.