Follow by Email

sobota, 28 marca 2015

Placki ziemniaczane z serem





Dzisiaj u mnie wielkie sprzątanie, wiosenne oczywiście. Mycie okien i wyganianie "kotów" kurzu z każdego miejsca i zakamarków. W wazonie tulipany, wszędzie pachnie i lśni. A na obiad zrobiłam placki ziemniaczane z serem, ostatnio widziałam podobne u Tysi, więc postanowiłam też zrobić.
Moje są smazone na patelni, bo piekarnik okupuje chlebek na zakwasie a wszyscy głodni i nie chcieli czekać. Następnym razem upiekę właśnie w piekarniku. 
Nawet psiak się dzisiaj nie uchronił, wpadł pod prysznic na małe kąpanie. Zamierzam jeszcze dzisiaj zrobić babkę i przygotować kotlety na świąteczny obiad, mrożę je a potem wyciągam i odgrzewam w piekarniku, nie lubię w święta stać cały czas w kuchni przy garach. Wolę iść z rodzinką na spacer i cieszyć się świątecznym dniem. Miłej soboty Wam życzę. 

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100 g sera korycińskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- kilka listków świeżej bazyli
- olej (użyłam Rapso)

- jogurt naturalny mały
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy tzatziki
- garść posiekanego szczypiorku


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku, wsypujemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie ziemniaki mocno odciskamy z wody, dodajemy startą marchew i ser koryciński, doprawiamy pieprzem i wsypujemy posiekaną bazylię. Na patelnię wlewamy olej i łyżką nakładamy ziemniaki i formujemy niezbyt grube placki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawą. 
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przekładamy na talerze, podajemy z sosem i posypujemy szczypiorkiem.

















40 komentarzy:

  1. Super placki :) Takich z serem to jeszcze nie jadłam. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne kolorowe :) Taką dziś miałam ochotę na placki ziemniaczane, ale nie miałam czasu trzeć ziemniaków więc zrobiłam jaglane z sosem pieczarkowym. A następnym razem zrobię ziemniaczane takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu wpadnij do mnie, jeszcze kilka zostało :-)

      Usuń
  3. Zawsze nasze babcie robiły nam placki ziemniaczane na słodko czyli posypane cukrem :) Wersja z serem lub cebulą nie trafiała do nas tak bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki ziemniaczane mogę jeść i jeść, niezależnie od dodatków. Z serem zapowiadają się bardzo ciekawie.
    U nas w domu jest taki zwyczaj, że gotujemy obiad świąteczny w Wielką Sobotę, a potem w święta odgrzewamy, tak żeby nie trzeba było stać przy garach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja przygotowuje znacznie wcześniej :-) czeka mnie w tym roku dużo pracy, ale kocham to :-)

      Usuń
  5. Świetna odsłona placków ziemniaczanych. Muszę takie zrobić !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z serem jeszcze nie robiłam, rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też miałam robić placki ale...zabrakło czasu, a więc sobie jednego skubnę. :))) buziole

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak one apetycznie wyglądają :)) Zjadłabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) kochana są pyszne, zapewniam :-)

      Usuń
  9. U mnie w domu placki ziemniaczane zawsze się jadło z cukrem, więc jestem ciekawa jak smakują takie bardziej ubogacone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie placki. Bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  11. złote placuszki:) kiedyś nie lubiłam, teraz zajadam z przyjemnością ... i ze śmietaną;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis:) U mnie już po porządkach a piesek rzucił mi się w oczy na facebooku - cudny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Psiak teraz śpi, wykończyły go te porządki :-)

      Usuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam placki ziemniaczane. Dzisiaj z mężem robiliśmy porządki u mojego Taty. Kiedy zapytał co ma zrobić nam na obiad odpowiedziałam: placki ziemniaczane. Tak więc dzisiaj ja też jadłam placki. Co prawda bez serka, ale następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, chociaż ja zawsze jadam je z cukrem, ale myślę,że taką bym na pewno chętnie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  16. aż na przekąskę by się przydały:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo apetycznie! :) nigdy nie jadłam takich placków z serem...hmmm chyba czas spróbować :)) aż ślinka cieknie :))
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam placuszki - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. placuszki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne placuszki :) Nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają tak smakowicie. Żałujemy,że nie mogliśmy być na degustacji...

    OdpowiedzUsuń
  22. Proszę o jednego. ..pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi