Follow by Email

poniedziałek, 18 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem



Macie ochotę na pyszną drożdżówkę z rabarbarem, zapraszam i kawką też poczęstuje. Drożdżówki piekłam co prawda wczoraj, ale dzisiaj jeszcze delektuje się ich smakiem w pracy. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu Ciasta na niedzielę. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, kwaskowaty rabarbar i słodka i chrupiąca kruszonka.
Czego chcieć więcej, do tego aromatyczna kawa i już jestem szczęśliwa. Miłego poniedziałku Wam życzę, ja wracam do pracy. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g mąki pszennej typ 500
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru brzozowego ksylitolu 
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju

- 60 g masła
- 120 g mąki pszennej

- 2 gałązki rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru brzozowego ksylitolu 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Do osobnej miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru brzozowego i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki razem z jajkiem i żółtkiem oraz olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie przygotowujemy sobie blaszkę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia, z ciasta robimy 8 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy na kształt koła. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę. W tym czasie robimy kruszonkę - do miski wkładamy pokrojone, zimne masło, dodajemy cukier brzozowy, cukier waniliowy i mąkę, wyrabiamy palcami, aż składniki się połączą, na koniec dodajemy płatki migdałów i ponownie wyrabiamy. 
Rabarbar obieramy i kroimy, wrzucamy na patelnię razem z łyżeczką cukru brzozowego, chwilkę dusimy, aby rabarbar puścił sok i odparował, wystarczy dosłownie chwilkę dusić. Odstawiamy, aby wystygł.
Gdy nasze ciasto już wyrośnie to szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, wgłębienia posypujemy kruszonką i układamy nasz rabarbar. Smarujemy białkiem co nam zostało z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut, aż nasze drożdżówki zrobią się ładnie rumiane, studzimy na kratce.








Piekłam razem z:
Asią
Kasią
Lidią
Madzią
Dorotą
Izonią

Rabarbarowa rewolucja

36 komentarzy:

  1. Z przyjemnością się poczęstuję. Przyjmuję zaproszenie. I kawę chętnie wypije :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I drożdżówki, i rabarbar i kruszonka-idealne na drugie śniadanie w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dam się prosić dwa razy. Wpadam Marzenko na taką drożdżówkę. A kawa? Też, oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu. Już zaparzam kawkę :-)

      Usuń
  4. Bardzo kuszace drożdżówy. Jedną poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne drożdżówki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie może być lepiej. Teraz zrobiło się już ciepło na dworze, nikt nie ma ochoty na ciężkie, zasładzające ciasta z masami a drożdżówki wracają do łask. Pyszności wyczarowałyście drogie Panie :) no i jeszcze ta kruszonka- ach! Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam drożdzowe wypieki, zamawiam jedną taką drozdżóweczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają, na pewno się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostało mi trochę rabarbaru i na jutro zaplanowałam drożdżówy - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasz tata dałby się pokroić za domową drożdżówkę a z rabarbarem to już w ogóle by oszalał :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Te drożdżówki wyglądają jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I znów rabarbarowa uczta :) Pozdrawiam Marzenko :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szaleć jak jest czas rabarbarowy :-)

      Usuń
  13. Juz raz dzisiaj mówiłam, ze są cudne :), ale z czystym sumieniem to powtórzę i dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje również :-) i do następnego :-)

      Usuń
  14. Ale pyszności u Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale apetyczne te drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Oj Aniu niestety już wszystkie jakoś tak zniknęły :-)

      Usuń
  17. Za taką drożdżówkę dałabym się pokroić :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. najlepsze wiosenne drożdżówki! później będą truskawki, jabłka, ale te z rabarbarem dla mnie są najsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wyglądają, od paru dni ,,chodzą'' za mną takie drożdżówki, więc może przygotuję je na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rabarbar to jest to co w bułkach uwielbiam, dzieki Marzenko za wspólne pieczenie.
    Twoje bułki sa przeapetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne drożdżówki jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszniutkie Marzenko Bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi