Krokieciki ziemniaczane



Takie krokieciki zrobiłam ostatnio z moją mamą, jak byliśmy u niej na majówce. Podałyśmy je do mięsa z grilla. Wyszły fajne w smaku a dodatek sosu czosnkowego rewelacyjnie uzupełnił ich smak. Takie krokieciki można zrobić także z różnymi dodatkami i podać z sosem czy surówką na obiad. Ja z pewnością zrobię je znowu. 


Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta do obtoczenia + rozbełtane jajko z łyżką mleka
- olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać rozbełtane 2 jajka, sól, pieprz i mąkę. Wyrobić rękami, w razie potrzeby dodać mąki. Na stolnicy podsypanej lekko mąką zrobić ruloniki z masy, lekko spłaszczyć i kroić na kawałki, u mnie prostokąty. Obtoczyć w rozbełtanym jajku z mlekiem i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym, mięsem lub surówką. 






Komentarze

  1. Doskonały wybór. Ja też je bardzo lubię. Zawsze to jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu coś innego i pysznego :-)

      Usuń
    2. Ja robię takie ale kładę ziemniaki na wafle jak wafle namiętna zawijam i później w jajku i bułce otaczać i smażę też są przepyszne

      Usuń
  2. Takie krokiety to ja lubię. Potwierdzam bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko te krokiety sprawdzają się z większością sosów i są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robimy takie, ale z cebulką w środku. Uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakołyk pierwsza klasa, nie musisz nie namawiać do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie krokieciki :) ja dodaję do nich jeszcze ser żółty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe!!! dawno nie robiłam, ale narobiłaś mi apetytu, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja też dawno ich nie robiłam, mama mi o nich przypomniała :-)

      Usuń
  8. Przepysznie wyglądają te krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie zrobię, bo dawno takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dawno jadłam krokiety :) dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna odmiana do codziennych zwykłych obiadków :)
    :***

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłyśmy takich krokietów :) Wyglądają na najlepsze razem z jakąś surówką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy ? Oj dziewczyny to koniecznie spróbujcie z surówkami lub sosem :-)

      Usuń
  13. z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne:) Ziemniaków w takiej formie chyba jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo, a ja znam tylko standardową wersję krokiecików i dla mnie to nowość. Ale krokiety bardzo lubię. Idealne do barszczu czerwonego. Pięknie je wyeksponowałaś, że aż chciałoby się porwać jednego! :) Pozdrawiam bardzo cieplutko, życzę miłego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie wyglądają :) Kotleciki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś, do mięska bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste i smaczne, zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I do tego sos ogórkowy, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Narobiłaś mi wielkiego apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za smażonymi daniami, ale te Twoje krokiety wyglądają bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. też robię i wiem ze są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne, psują do wielu potraw, dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, pasują w zasadzie prawie do wszystkiego :-)

      Usuń
  24. Przepiękne Marzenko:) bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  25. Krokieciki ziemniaczane kiedyś próbowałem i smakują super. Tylko ta papryka do dekoracji. Brrrr.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  26. jakie rumiane! uwielbiam z jogurtowym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają pysznie :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj, cudowne, ale jednak zbyt "grzeszne" jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie miałam je zrobić już przecisnełam ziemniaki u mnie dziś z sosem grzybowym

    OdpowiedzUsuń
  30. Dziś spróbuje czy takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam,mniam - krokiety z ziemniaka! Gratka nie byle jaka:) W kilka chwil do zrobienia, a potem w jeszcze mniej do zjedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  32. Często robię takie krokiety w sezonie z sosem grzybowym, takie najbardziej lubię. Dziś będą z pieczarkowym z braku leśnych.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jadłam, jadłam. Z sosem czosnkowym. Faktycznie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kochana często robię takie krokieciki, nawet z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Często je robię i najczęściej z sosikiem pieczarkowym ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Zawsze z takich ziemniaków robię ziemniaczane racuszki, uwielbiam je :))

    OdpowiedzUsuń
  37. Nigdy nie jadłam krokiecików ziemniaczanych, ale brzmi smacznie, więc wypróbuję za jakiś czas. :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetne wypieki. Mi się marzy założenie własnej piekarni, gdzie mogłabym sprzedawać własne produkty. Aczkowiek. to tylko takie marzenie

    Zapraszam na stronę:
    http://www.podatnik.info/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.