Drożdżowe pierożki z dżemem



Jak zobaczyłam te pyszności u Kasi to postanowiłam także je zrobić. Do kawki pasują idealnie. Takie słodkie maleństwa. Przygotowałam je dla moich chłopaków na deser. Część z nich zamroziłam na potem, bo dosyć dużo ich wyszło. Będą kołem ratunkowym, gdy będzie potrzeba. Za oknem piękna pogoda, więc zostawiam Was z pierożkami a ja zmykam na do obowiązków i przyjemności. Miłego dnia i życzę Wam smacznego.

Zapraszam :-)


Składniki:


- 60 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki pszennej 
- 250 g zimnego masła
- cukier waniliowy

- jajko do posmarowania rogalików
- cukier brązowy do posypania
- dżem malinowy

Wykonanie:



Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 szklanki śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciastowyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce. 






Komentarze

  1. Lubię takie ciasteczka, a jak są drożdżowe to już w ogóle;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wyglądają, tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Podbieram kilka do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko fajny przepis znalazłaś :)
    jak tylko się odrobię to chyba sobie podobne przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne. Porywam jedno do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na każdym kroku zawsze podkreślam, że uwielbiam pierogi. W każdej postaci. Dlatego bardzo ubolewam, że drożdżowych nigdy jeszcze nie jadłam. Z chęcią bym zakosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Madziu :-) jeszcze kilka sztuk zostało :-)

      Usuń
  7. Ale super pierożki, muszą być pysznie, nie sposób się im oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy pierogi ale takich drożdżowych jeszcze nie jadłyśmy :D Prezentują się słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają PRZEPYSZNIE ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie ci wyszły te drożdżowe pierożki!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie urocze! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierożki piękne! Zjadłabym takich chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. normalnie ślinka cieknie od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekę takie...są pyszne !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym takie pierożki z mlekiem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają fantastycznie. Ja obecnie zrzucam kilogramy, ale dla nich chętnie bym dietetyczny reżim porzuciła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyglądaja i pewnie tak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka się śmieją i wołają zjedz mnie! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie krucho - drożdżowe maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.