Filet z kurczaka pieczony w ketchupie



Pogoda za oknem dzisiaj paskudna, zimno się zrobiło i pada. No, ale przecież tak jest często jak jest weekend. Długo się zastanawiałam co zrobić na obiad, wyjęłam filet z kurczaka z zamrażalnika i nie miałam pomysłu co z niego zrobić. To chyba ten deszcz dzisiaj mnie zainspirował do zrobienia takiego dania. Wyszło pyszne, bardzo aromatyczne. W taki sposób można przygotwać w sumie każdy rodzaj mięsa.
Dodać warzywa, wrzucić do piekarnika i zajadać się ze smakiem. Życzę Wam miłej niedzieli, a właściwie to już prawie wieczorku.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- słoik ketchupu łagodnego - 270 g
- słoik domowego sosu pomidorowego (300 g)
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- szczypta chili
- szczypta soli i pieprzu
- świeża bazylia do posypania
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- ryż

Wykonanie:

Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Seler naciowy kroimy na kawałki, por także i podsmażamy chwilkę na patelni na łyżce oliwy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe i koniecznie z przykrywką) i układamy połowę warzyw, na to połowę naszego kurczaka, znowu resztę warzyw i kurczaka. Ketchup mieszamy z sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Zalewamy takim sosem naszego kurczaka, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Ryż gotujemy i przekładamy na talerze (3 porcje - 2 woreczki wystarczą), na środku układamy kawałki mięsa i polewamy sosem z warzywami. Posypujemy świeżą bazylią.




Komentarze

  1. Nam by się jeszcze marzył do takiego dania dziki ryż i by było genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale szalejesz ostatnio z przepisami:))
    Widzę dodatek selera naciowego - ja jadłam go dziś po raz pierwszy (taaak;) i jestem zachwycona, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak troszku :-) seler naciowy polubiłam całkiem niedawno :-)

      Usuń
  3. Pyszny obiad, prawie sam się robi i czy można chcieć czegoś więcej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mięsko pieczone w keczupie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności i jak świetnie się prezentuje z tymi niebieskimi talerzami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko takie niebieskie talerze są moje ulubione :-)

      Usuń
  6. Fajne danie, szybkie i proste - tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prosto,zdrowo,kolorowo,tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczak i keczup? Nie łączyłam, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne danie. Na taki obiad się pisze

    OdpowiedzUsuń
  11. łooo jak kolorowo ...pięknie wygląda i tak pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wyglada ; )
    Chetnie sprobuje

    brunettevibes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. jadłam kiedyś takie danie, polecam jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie i pyszne danie, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysłowo, jak zwykle. Danie szybkie, smakowite- idealne na studenckie kucharzenie. Koniecznie muszę wypróbować. Czego, jak czego, ale właśnie na studenckim mieszkanku ketchupu zabraknąć nie może :D :D Pozdrawiam cieplutko! Miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo często stosuję taką marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smacznie jak zawsze :) Takie dania to ja uwielbiam połączenie ryżu i kurczaka to dla mnie numer 1.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.