Hellada na talerzu - warsztaty Lidla i kuchnia grecka



















Zapraszam Was dzisiaj do cudownego miejsca pełnego smaków i słońca, aromatów i dobrego humoru - kuchni greckiej. Zielone i czarne oliwki, ser feta, smakowite sery kozie, dojrzewające w słońcu cukinie i bakłażany, pomidory. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza, chrupiące bagietki królujące wśród zapiekanek i pysznych sosów. Lejąca się strumieniami aromatyczna oliwa, która dumnie mieni się na talerzu pełnym sałat. 
Miałam przyjemność przenieść się w ten cudowny czar kuchni greckiej na warsztatach Lidla, gdzie razem z Pascalem przygotowywaliśmy wspaniałe dania. Hellada na talerzu zaprasza.




Warsztaty odbyły się w studiu Cook Up, gdzie czekał na nas piękny wystrój. Wspaniałe zastawiony stół, pełen smakołyków greckich, oliwki, ser feta to tylko niektóre z przekąsek. 





Wszyscy z radością zabrali się do pracy, wśród rozmów i uśmiechów, pod czujnym okiem Pascala.

Bardzo fajnie nam się wspólnie gotowało, ja Kasia i Karina. 

Tutaj robimy ciasto ziemniaczane z kozim serem i miętą. Wspaniale smakowało. 





No i sam Pascal, człowiek pełen pasji i pozytywnie zakręcony miłośnik gotowania. Stworzył cudowną atmosferę, wszyscy razem gotowaliśmy, rozmawialiśmy. Dzielił się z nami swoją wiedzą, pomysłami i opowiadał o kuchni greckiej. 





Stworzyliśmy mnóstwo pysznych dań, nie sposób było tego wszystkiego zjeść. Siedząc wspólnie przy stole, próbując dań i przekąsek naprawdę można było poczuć czar kuchni greckiej. Wspaniała atmosfera i wspaniali ludzie. 














Menu było bardzo bogate:
- ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą - wspaniały smak zapiekanych warzyw z pysznym sosem śmietanowo-miętowym
- czerwona cebula faszerowana mięsem - ja osobiście uwielbiam faszerowane warzywa
- sałata z cukini z cytryną i fetą - po prostu rewelacyjna, pełna smaku i aromatów
- mus z bakłażana z greckim jogurtem - takie nasze tzaziki, coś cudownego do warzyw i zapiekanek czy mięs
- pieczarki po grecku - poezja smaku, doskonale się komponowały z sałatką i musem z bakłażana
- papilotka z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną - smak fantastyczny, por, cebulka i suszone pomidory, boczek i odrobina wina, wszystko zamknięte i zapieczone
- chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala - i tu bardzo dziękuje za to danie, wspaniały pomysł i smakowite połączenie mięsa, warzyw i pieczywa
- no i deser - pyszne migdałowe słodkości czyli kourabiethes, małe ciasteczka w kształcie rogalików 




Chciałabym bardzo podziękować za możliwość uczestniczenia w tak wspaniałych warsztatach, niezapomniana przygoda i kulinarna lekcja. 

Za zdjęcia dziękuje: Kasi, Karinie, Adamowi oraz Lidl.

Komentarze

  1. Ale musiało być fajnie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. My byśmy z chęcią pisały się na degustację słodkości! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wspaniałości, uwielbiam kuchnię grecką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne wydarzenie, bardzo chętnie wzięłabym udział w podobnym. A menu jest niczego sobie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to musiało być ciekawe i smaczne doświadczenie.
    Pozazdrościć okazji do gotowania z Pascalem i degustacji tylu wspaniałych dań:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tak :-) bardzo się cieszę, ze mogłam w nich wziąść udział :-)

      Usuń
  7. Uczta dla oczu i żołądka.
    Gratuluję uczestnictwa w tak prestiżowych warsztatach.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  8. ale cuda! aż mi pachnie przez monitor!
    ugotować bym nie umiała ... ale chętnie bym zjadła... :)
    Fajnie że miałaś okazję rozwijać swoją pasję w tak doborowym towarzystwie :)
    Buziaki wielkie :*****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana spróbuję odtworzyć kilka dań to spróbujesz :-)

      Usuń
  9. Widzę że bawiłaś sie świetnie! Super, gratuluje wyjazdu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ŁAŁ! SUPER! Musiało być wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Te warsztaty by mi się spodobały, oj na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zazdroszczę warsztatów! Widać, że było przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko brawo !! Świetna recenzja :)) Gratki raz jeszcze :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Widać, że było pysznie i sympatycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super! Pozytywnie zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale fajnie , cudne spotkanie mam nadzieje ze podzielisz się z nami przepisami

    OdpowiedzUsuń
  17. Superowo!!! Zazdraszczam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniała przygoda, tyle smaków i nowych pomysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetna przygoda! gratulacje:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Super te warsztaty. Z wielką chęcią poznałabym bliżej kuchnię grecką, znam niewiele jej przysmaków, ale np. sałatkę grecką uwielbiam. Pozdrawiam Cię serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kuchnię grecką uwielbiam, jest mi bliska z powodu bogactwa warzyw, które kocham :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.