Follow by Email

piątek, 4 marca 2016

Ryba w cieście naleśnikowym i pieczone ziemniaki



Wczoraj na obiad przygotowałam rybę w cieście naleśnikowym. Pamiętam, że taką rybę przygotowywała nam często moja mama, gdyż nie za bardzo chciałyśmy jeść w ogóle ryby. Moje chłopaki za to ryby uwielbiają i nie trzeba ich namawiać do jedzenia. Do tego zrobiłam pieczone ziemniaki, które w domu mogłabym podawać niemal codziennie, tak są lubiane. 
Dzisiaj wstała wcześnie, idę do pracy a potem jadę do Warszawy na warsztaty Lidla z Pawłem Małeckim, będziemy robić wielkanocne wypieki. Bardzo się cieszę, ponieważ uwielbiam słodkości. Jestem pewna, że ten dzień będzie bardzo miły i udany. Oczywiście podzielę się z wami relacją z warsztatów.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 700 g dorsza świeżego
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina soli himalajskiej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- przyprawa pomidory z czosnkiem i bazylią
- ziemniaki
- olej

Wykonanie:

Rybę kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i pomidorami z czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na godzinę. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je olejem (1 łyżka wystarczy) i przyprawiamy solą, pieprzem i pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż się ładnie zarumienią.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy najlepiej trzepaczką, ma nam wyjść takie ciasto jak na naleśniki tylko ciut gęściejsze. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, układamy naszą usmażoną rybę. Możemy podać z surówką. 






41 komentarzy:

  1. Ryba wygląda pysznie a do tego te pieczone ziemniaczki...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco......szczególnie te ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny obiad! Ciekawych warsztatów życzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, bardzo lubię ryby w każdej postaci. Takich, nie jadłem a wiec czas na nowy eksperyment, według Twojego przepisu. Do tej pory robiłem rybki (sam łowię) w rozmąconym jajku, też smaczne i polecam. Serdeczności. Kłaniam się Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na tak podaną rybkę. Pysznie wygląda :)Miłych wrażeń na warsztatach Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zestawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię taką rybkę choć w naleśnikowym to chyba nie jadłam jeszcze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W cieście lubię bardzo... a w towarzystwie takich ziemniaczków to już odlot!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie to danie należy do takich, że już od samego patrzenia ślinka cieknie. Rybki wszelkiego rodzaju bardzo lubię. Nie jadłam jeszcze w cieście naleśnikowym chyba ryby, co najwyżej jakieś mięsko. Ale te ziemniaczki to dopiero musi być pychota. Ach, istnieją dobre rzeczy na świecie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taką rybkę bardzo lubię, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej poproszę taki obiad. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  13. Bajecznie przygotownana rybka :) Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam rybę w cieście- jest soczysta i pyszna:)
    pyszny obiadek Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię dorsza, a w cieście naleśnikowym musi być obłędny i te ziemniaczki. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny obiad podałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takim obiadem nie da się pogardzić :D Życzymy udanych warsztatów :P

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszny sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne, muszę to zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj super przepis, dodaję do zeszytu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na obiad :) A warsztatów zazdroszczę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wcale się nie dziwię, że Twoi chłopcy zjadają ryby jak Taakie podajesz ;-) mój syn tez chętnie by się na ten talerz rzucił :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszny obiad dzisiaj miałaś :) Mogłaś zaprosić ;P

    OdpowiedzUsuń
  26. Taki obiad to ja lubię i to bardzo, a do tego jeszcze suróweczka z warzyw :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Podoba mi sie sposób podania tak ryby:) Na pewno taką zrobię:)
    pięknego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chyba długo mnie tu nie było ale kurcze, jak blog się pięknie zmienił! Jestem w pozytywnym szoku <3 Obiadek mega apetyczny, jak zwykle u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowne danie. Obiadek bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Rewelacyjny pomysł na pyszny obiad:) Tak podanej ryby jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Mmm rybi w takim cieście jeszcze nie próbowałam.
    Prezentuje się bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Takiej ryby jeszcze nie jadłam, ale coś czuję, że musi być pyszna! Pozdrawiam Marzenko!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam wszelkie ryby, tę bym z chęcią schrupała! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. To dopiero połączenie, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale mam teraz smaka na takie danie! Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszna klasyka obiadowa :) Jak byłam mała, Rodzicielka mi taką czasami robiła ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi