Follow by Email

piątek, 8 kwietnia 2016

Pierogi z twarogiem i bakaliami


Cały tydzień chodziły za mną pierogi. Najbardziej miałam ochotę na pierogi z twarożkiem, tak na słodko. No to musiałam je sobie zrobić. Te pierożki robi się bardzo szybko i ciasto jest rewelacyjne, świetnie się wałkuje i jest bardzo miękkie w smaku. Już robiłam z tego ciasta pierogi ruskie, więc śmiało wam polecam. Farsz możecie dać dowolny, zawsze wyjdą pyszne.  I tak powstał wspaniały obiadek.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

farsz
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny

- jogurt naturalny
- cukier
- cynamon

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i tłuczemy je tłuczkiem jeszcze gorące, studzimy. Następnie do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto najlepiej ręką, aż składniki się połączą. Rodzynki, żurawinę i pokrojone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i wykładamy ciasto, jeszcze zagniatamy, jakby ciasto było za bardzo klejące dodajmy jeszcze troszeczkę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła. Podsypujemy stolnicę mąką. Tak postępujemy, aż ciasto nam się skończy. 
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy odsączone bakalie i mieszamy. Na każdego pieroga nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w gorącej wodzie z łyżką oleju, po wypłynięciu około 4-5 minut, na średnim ogniu. Pierogi wyciągamy z garnka i układamy na talerze, podajemy z sosem z jogurtu - jogurt mieszamy z cukrem i cynamonem. 










38 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam i teraz mam smaka :) Pierogi na słodko to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czasami zjeść pierogi na słodko. Następnym razem zrobię z takiego ciasta z dodatkiem ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pierożki na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za mną chodzą już od dłuższego czasu :) Ale kusisz Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie!
    Pierogi z serem zawsze jadałam w dzieciństwie w letni słoneczny dzień. U babci w ogrodzie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to w ogóle jest możliwe, że taka pierożko-maniaczka jak ja nie jadła jeszcze pierogów z serem i bakaliami? No nie może być. Z serem i wanilią/miętą/jagodami i tak dalej i tak dalej już jadałam. A z bakaliami nie... Oj już wiem, jakie będą moje najbliższe pierogi ;) Pozdrowionka i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubimy wszelkie pierogi niestety bakalie juz mnie, ale i tak narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię pierogi na słodko,ale nigdy nie próbowała ich z rodzynkami..fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi w wersji na słodko jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pierogi. Choć robię je trochę inaczej.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich pierogów jeszcze nie tworzyłam :) a przepadam za ich lepieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam!
    Ależ mi narobiłaś ochoty!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne :) Dawno nie jadłam pierogów, ale te z twarożkiem to jedne z moich ulubionych, a Twoje mają dodatkowo pyszne bakalie w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz spotykam się z ciastem pierogowym z ziemniaków... Koniecznie muszę wypróbować, więc podkradam ten patent :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Choć wolę słone pierogi, to Twoich chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie lubię bakalii, ale same pierogi cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi na słodko to jest to! Jakiekolwiek nadzienie by nie było zawsze te na słodko jemy jako pierwsze :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pierogi na słodko to nie moja bajka ale Twoje wyglądają smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny pomysl z dodaniem bakalii do twarożku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo lubię takie pierożki :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam pierożki ze serem na słodko :) pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Koniecznie muszę zrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny przepis :) na pierogi zawsze warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ..ależ bym w młóciła takie pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. To dawaj ze trzy i masz mnie z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny pomysł na pierogi. Marzenko, jesteś dosłownie kulinarną czarodziejką:)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  27. ale nabrałam ochoty na pierogi :) nie jadłam x czasu

    OdpowiedzUsuń
  28. Bakalii do farszu jeszcze nie dawałam, a pomysł super :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ mi smaka narobiłaś takimi pierożkami z twarożkiem, muszę też je zrobić bo dawno ich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetne pierożki, ale nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mnie zaintrygowało to ciasto, z ziemniakami? Jak na kopytka? Koniecznie muszę spróbować! A z serem na słodko uwielbiamy z córcią, zazwyczaj bakalie ograniczają się tylko do rodzynków/rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Podbieram przepis. Nagle mnie naszło na takie cudowne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mmm... dawno nie jadłam pierogów na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciasto z ziemniaków do pierogów? Super ten przepis, muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi