Follow by Email

poniedziałek, 19 października 2015

Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego


Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka

farsz
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 4 cebule
- łyżka masła
- 3 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. 
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.








52 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Lubię, bardzo lubię pierogi ruskie. Takiej wersji nie znałam. Żeby zaspokoić swoją ciekawość, nie pozostaje mi nic innego jak zrobić te smaczne pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam niedawno taki przepis i bardzo mnie zaciekawił, Twoje pierogi wyglądają tak apetycznie,że na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis na ciasto :) chętnie spróbuję takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na ciasto pierogowe bardzo ciekawy a na dodatek sprawdzony, bo pierogi wyglądają bardzo apetycznie:)
    też spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi przyszła ochota na pierogi ruskie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze nie robiłam pierogów z takim farszem, wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł z ciastem z ziemniaków, bardzo apetyczne pierogi :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis na ciasto, trzeba wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny farsz, całe zresztą wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jejku takie ciasta jeszcze nie widziałam, nie słyszałam, nie robiłam - brzmi cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też jeszcze takich pierogów nie jadłyśmy! Fajny pomysł z tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam dzisiaj takie niedobre pierogi, że nawet Twoje cuda mnie nie zachwycają :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe, bo ja zawsze robię je z ciasta parzonego, a z ziemniaczanego knedle - super zamiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz takie czary mary, ale jakie pyszne :-)

      Usuń
  14. A wiesz że nigdy nie jadłam z ciasta ziemniaczanego , muszę wypróbować :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak żyję nie jadłam z ziemniaczanym farszem, ale kocham rzeczy własnie mączne i ziemniaczane to pewni byłabym zachwycona! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to zapraszam do mnie na obiad :-) tylko ostrzegam one uzależniają :-)

      Usuń
  16. Uwielbiam ruskie, mogę wlecieć na małą porcyjkę do Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  17. No nie, ziemniaki z ziemniakami... Przepis porywam w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje ukochane ruskie z innego ciasta? Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis świetny. Ja również przepis zapisuję do zrobienia. Pierogi wyszły Ci bardzo apetyczne. Aż proszą się o zrobienie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajne pierożki, muszą smakować wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  22. Dawno nie jadłam pierogów... pycha:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Przyznam, że pierogi lepię przynajmniej raz w tygodniu...ale ciasto ziemniaczane to mega pomysł, koniecznie kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  25. O rany, tu mnie masz. Ruskie zawsze będą moją słabością, Twoje wyglądają bosko! Wpadam na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja też jeszcze takich nie jadłam! Pomysł wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  27. z takiego ciasta pierogów jeszcze nie robiłam i nigdy nie jadłam,domyślam się,że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowne te Twoje pierożki. Chyba i ja wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis na ciasto ziemniaczane, wow :) Kocham pierogi...

    OdpowiedzUsuń
  30. Mocno ziemniaczane ale i bardzo dobre. Zjadłabym ze smakiem tym bardziej takie obsmażane.

    OdpowiedzUsuń
  31. ciekawy sposób przygotowania ciasta na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pierogi ruskie uwielbiam, ale na cieście ziemniaczanym jeszcze nie jadłem. Jutro zmobilizuje żonę,to może mi zrobi

    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  33. Robię takie ciasto od zawsze-teściowa mnie nauczyła.A ciasto bez ziemniaków tzw.makaronowe jeszcze nigdy nie robiłam do pierogów.Uwielbiam z ziemniakami i zawsze mi się udaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Ja robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi