Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego


Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka

farsz
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 4 cebule
- łyżka masła
- 3 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. 
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.








Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Lubię, bardzo lubię pierogi ruskie. Takiej wersji nie znałam. Żeby zaspokoić swoją ciekawość, nie pozostaje mi nic innego jak zrobić te smaczne pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam niedawno taki przepis i bardzo mnie zaciekawił, Twoje pierogi wyglądają tak apetycznie,że na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis na ciasto :) chętnie spróbuję takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na ciasto pierogowe bardzo ciekawy a na dodatek sprawdzony, bo pierogi wyglądają bardzo apetycznie:)
    też spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi przyszła ochota na pierogi ruskie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze nie robiłam pierogów z takim farszem, wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł z ciastem z ziemniaków, bardzo apetyczne pierogi :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis na ciasto, trzeba wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny farsz, całe zresztą wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jejku takie ciasta jeszcze nie widziałam, nie słyszałam, nie robiłam - brzmi cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też jeszcze takich pierogów nie jadłyśmy! Fajny pomysł z tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam dzisiaj takie niedobre pierogi, że nawet Twoje cuda mnie nie zachwycają :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe, bo ja zawsze robię je z ciasta parzonego, a z ziemniaczanego knedle - super zamiana :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A wiesz że nigdy nie jadłam z ciasta ziemniaczanego , muszę wypróbować :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak żyję nie jadłam z ziemniaczanym farszem, ale kocham rzeczy własnie mączne i ziemniaczane to pewni byłabym zachwycona! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to zapraszam do mnie na obiad :-) tylko ostrzegam one uzależniają :-)

      Usuń
  16. Uwielbiam ruskie, mogę wlecieć na małą porcyjkę do Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  17. No nie, ziemniaki z ziemniakami... Przepis porywam w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje ukochane ruskie z innego ciasta? Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis świetny. Ja również przepis zapisuję do zrobienia. Pierogi wyszły Ci bardzo apetyczne. Aż proszą się o zrobienie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajne pierożki, muszą smakować wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  22. Dawno nie jadłam pierogów... pycha:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Przyznam, że pierogi lepię przynajmniej raz w tygodniu...ale ciasto ziemniaczane to mega pomysł, koniecznie kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  25. O rany, tu mnie masz. Ruskie zawsze będą moją słabością, Twoje wyglądają bosko! Wpadam na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja też jeszcze takich nie jadłam! Pomysł wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  27. z takiego ciasta pierogów jeszcze nie robiłam i nigdy nie jadłam,domyślam się,że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowne te Twoje pierożki. Chyba i ja wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis na ciasto ziemniaczane, wow :) Kocham pierogi...

    OdpowiedzUsuń
  30. Mocno ziemniaczane ale i bardzo dobre. Zjadłabym ze smakiem tym bardziej takie obsmażane.

    OdpowiedzUsuń
  31. ciekawy sposób przygotowania ciasta na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pierogi ruskie uwielbiam, ale na cieście ziemniaczanym jeszcze nie jadłem. Jutro zmobilizuje żonę,to może mi zrobi

    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  33. Robię takie ciasto od zawsze-teściowa mnie nauczyła.A ciasto bez ziemniaków tzw.makaronowe jeszcze nigdy nie robiłam do pierogów.Uwielbiam z ziemniakami i zawsze mi się udaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Ja robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.