Ciasto francuskie z serem kozim i figą



Wczoraj odwiedzili nas znajomi i zostali na kolację. Oczywiście najpierw poczęstowałam ich kawką i słodkim ciastem a potem wymyśliłam szybką kolację, bo nie chciałam tracić czasu na siedzenie w kuchni, wolałam oddać się ciekawym pogawędkom. Było pysznie, przyjemnie i wesoło. Ciasto francuskie, które mam zawsze w lodówce, jak zawsze zdało egzamin. Rano miały być co prawda grzanki z kozim serem i figą, ale trafiły na ciasto i powiem wam, że to był świetny pomysł. Całość wspaniałe komponowała się smakiem i aromatem.


Zapraszam :-)


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera koziego
- 2 figi
- rukola
- 8 plastrów wędzonego filetu z kurczaka
- rozbełtane jajko do posmarowania

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na cztery części. Rogi ciasta zawinąć do środka i przycisnąć widelcem na całej powierzchni. Powstanie taka łódeczka. Na środek układamy ser kozi, po 2 kawałki filetu z kurczaka na każdy kawałek, po 3 plastry figi. Rozbełtanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta. Ja swoje łódeczki piekłam na kamieniu do pizzy - nagrzałam go w temperaturze 230 stopni przez 30 minut, następnie ułożyłam ciasto francuskie i piekłam 13 minut. Jeżeli nie macie kamienia do pieczenia to ułóżcie ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, aż się zarumienią. Do ciasta francuskiego podałam wodę mineralną gazowaną, która bardzo pasowała smakiem do kolacji. 

Przy okazji chciałabym was zaprosić do zapoznania się z międzynarodowym projektem i zachęcić do przyłączenia się do niego, zajmijmy miejsce przy wspólnym międzynarodowym stole - #realfoodie. Partnerem akcji jest sklep Smaki Południa, gdzie możecie znaleźć limitowaną edycję wody San Pellegrino.  







Komentarze

  1. kozi ser i figi....mmmmm wyborne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie próbowałyśmy sera koziego z figami a widzimy, że to połączenie zachwyca nie jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko to ja też sie wproszę:D
    pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kozi ser. I figi.
    Pomysl w sam raz dla mnie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie koziego sera i fig, a na cieście francuskim jeszcze nie jadłam! Super przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ser kozi i figi - cudowne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na przekąskę, wygląda smakowicie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej! Wygląda świetnie:) aż zrobiłam się głodna:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają rewelacyjnie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta przystawka, nie tylko jest smakowita, ale również świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis z wykorzystaniem fig. Goście na pewno byli zachwyceni. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja jeszcze nie smakowałam świeżych fig. Super się prezentują na tym cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.