Dorsz z warzywami podany na plackach



Oglądałam ostatnio program kulinarny Tomka Jakubiaka, zresztą bardzo często go oglądam w wolnej chwili, lubię jak gotuje. Zainteresował mnie dorsz z warzywami i plackami. Pomyślałam, że zrobię takie danie, bo jestem ciekawa jak smakuje.
Kupiłam na drugi dzień potrzebne składniki, przepis nieco zmodyfikowałam pod moje kubki smakowe i wzięłam się za gotowanie. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g świeżego lub mrożonego filetu z dorsza
- 500 g pieczarek
- 4 pomidorki lima
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora
- mała cukinia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- skórka starta z cytryny
- łyżka posiekanego koperku

- 4 ziemniaki (ok. 600 g)
- 300 g dyni
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka posiekanego koperku
- olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, por w kostkę, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory na kawałki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy cebulkę i por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy solą, skórką z cytryny i koperkiem, wcieramy wszystko w rybę i odstawiamy. Dynię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę i koperek. Mieszamy wszystko. Dorsza smażymy na patelni na maśle (1 łyżka masła i 1 łyżka oleju), podlewamy go cały czas masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki, dorsza i warzywa z powstałym sosem. 








Komentarze

  1. jak tylko znajde czas żeby znów cieszyć się gotowaniem to na pewno ten przepis wykorzystam. Połączenie składników jest naprawde niezwykle bogate :)
    :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana wszystko w swoim czasie :-) ale danie mnie zachwyciło smakiem :-)

      Usuń
  2. jaki dobry obiadek :D chętnie bym taki zjadła :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam też rybę z pieczarkami pieczoną w sosie jogurtowo-koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny sposób na dorsza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą rybę, kiedyś ucięłam sobie nawet pogawędkę w sklepie na jej temat :) Pysznie ją podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście ciekawe połączenie, pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  7. taki obiad to ja rozumiem;) placuszki dyniowo-ziemniaczane pyszne, dorsz z warzywami również;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię dorsza, więc taki przepis to coś dla mnie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również uwielbiam dorsza. Świetna propozycja podania ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że mało jadam ryb...a Twoje danie bardzo smakowicie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A uwierzysz, że jeszcze niedawno ja nie jadłam ich wcale a teraz powoli zaczynam zwiększać ich ilość. Mam swoje ulubione :-)

      Usuń
  11. Pyszny obiadek :) placuszki i ryba świetna propozcja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rybka w takim cudownym otoczeniu, to niebo w gębie. <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna propozycja na rybkę. Skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  14. Też lubię Tomka Jakubiaka, chociaz już dawno nie oglądałam. Rybka rewelacja, ja dzisiaj miałam pstrąga:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Same pyszności! Lubię dorsza, więc wypróbuję przepis.
    Dziękuję za wizytę na moim blogu, zapraszam częściej, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak podanej ryby jeszcze nigdy nie jadłam, bardzo mi sie podoba to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja się chętnie piszę na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Talerz obfitujący w same dobroci - super!

    OdpowiedzUsuń
  19. Doskonały pomysł na pyszny obiad. Taki niebanalny. Wszystkie moje ulubione składniki. Co powinnam teraz zrobić? Spisać listę składników i jutro się w nie zaopatrzyć... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taka pyszna rybka na plackach to też dla nas nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Podoba mi się takie połączenie. Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  22. A tu jak zwykle rozpusta ;) Bardzo oryginalne połączenie, musiało być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkie składniki tego dania bardzo lubię, wiec w całości również by mi zasmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wpraszam się na taki obiadek :) Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ryba pod każdą postacią , uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Z chęcią bym się poczęstowała! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepyszny dorsz, fajnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszna rybka :) Do tego podana z takimi plackami i warzywami - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zawsze wszystko pięknie sfotografowane, super. :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. podoba mi się taki pomysł na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.