Follow by Email

wtorek, 29 listopada 2016

Tarta z kapustą i szynką


Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju tarty, zarówno wytrawne jak i słodkie. Są po prostu pyszne i dają wiele możliwości. Możemy do nich dodać to co akurat mamy w lodówce, co lubimy i na co właśnie mamy ochotę. Ja przygotowałam tartę z kapustą, szynką i pieczarkami, wyszła wspaniała w smaku. Taką tartę możecie przygotować również na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie smakowała. 

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli

farsz
- 180 g szynki wędzonej - (użyłam produktu z Zakładów Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)
- 3 łyżki posiekanego pora
- 350 g pieczarek
- 250 g kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło - dodajcie dobre masło, szybko zagniatamy. Dodajemy jajko rozbełtane widelcem z jogurtem, przekładamy do mąki ze szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto chowamy na 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy por i poszatkowaną kapustę, wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Szynkę kroimy w grubsze plastry, potem na kawałki - słupki i podsmażamy. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i dodajemy jajka wymieszane z jogurtem i mieszamy, wsypujemy 100 g żółtego sera i ponownie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, przygotowujemy formę do tarty i smarujemy ją masłem, rozprowadzamy dłońmi ciasto na całej powierzchni formy wraz z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 15 minut, następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy, aby przestygła. Wykładamy masę i posypujemy resztą startego sera żółtego.

Pieczemy jeszcze 40 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy tartę i zostawiamy ją na 10 minut, aby odpoczęła i możemy podawać. 
Smacznego.




26 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł na wspaniałą tartę. Lubię takie na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda - osobiście pominęłabym szynkę i zrobiłą w wersji wege ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Śliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna tart! Takiej jeszcze nie jadłam, a brzmi wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak luksusowa zapiekanka.
    Jestem na TAK.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje. Ach, jak ja mam ochotę na takie pyszności właśnie teraz. Chcę dziś taki obiad, a nie zanosi się na to... Pozdrawiam. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała tarta, i idealnie wpasowuje się w klimat świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie przygotowałaś Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak wyśmienicie, że nie sposób się oprzeć zrobieniu jej. W dodatku moje ulubione połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjnie się prezentuje, ja też kocham tarty za ich wielofunkcyjność w nadziewaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna wytrawna tarta :) Prezentuje się znakomicie i myślę, że byłaby ciekawym daniem świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko, przepyszna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super tarta, taką wytrawną bardzo lubię.
    Sycąca i taka idealne nawet na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie dania. Pyszny farsz, a tarta bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł na tartę. :-) Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. To musiała być pyszna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taką tartę to ja bym bardzo chętnie przytuliła..
    Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda bardzo apetycznie :)
    porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam tarty z kapustą. Muszę ten przepis wykorzystać na obiad dla mojej rodziny!

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta na bogato, musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  21. super tarta :) wspaniała na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi