Chlebek bananowy z chia


Bardzo lubię piec chlebki bananowe, są naprawdę pyszne. Robi je się bardzo szybko i można w zasadzie dodać do nich co się lubi. Ja najbardziej lubię z pyszną polewą w towarzystwie ulubionej herbaty. Zaletą takiego ciasta jest jego wilgotność, to taki rodzaj babki. Taki chlebek możemy podać na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły, na podwieczorek lub poczęstować nim gości. Jestem pewna, że będzie smakowało. Mnie niestety dopadło choróbsko, cały czas tylko leżę w łóżku i w zasadzie nie funkcjonuje inaczej. Mam tylko nadzieję, że w miarę szybko mi przejdzie. Dbajcie o siebie kochani. Miłego dnia wam życzę.
Przepis na chlebek bananowy dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki nasion chia

polewa
- zaparzona kawa - 3 łyżeczki
- cukier puder

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko i miksujemy go z cukrem trzcinowym i mlekiem. Następnie dodajemy olej kokosowy (powinien być w postaci płynnej - jeżeli nie to należy go lekko podgrzać - ja nie podgrzewałam bo jest ciepło w domu i mój ma postać płynną). Dodajemy rozgniecione banany (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można też widelcem), ważne aby banany były dojrzałe. Miksujemy wszystko razem i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz porcjami mąkę. Mieszamy mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy nasiona chia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym blaszki (u mnie keksówka 40 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy chwilkę w blaszce, następnie wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce. Zaparzamy mocniejszą kawę - ja wsypałam 2 łyżeczki kawy zmielonej i zalałam 100 ml wrzątku, następnie wzięłam 3 łyżeczki naparu i dodawałam mieszając cukier puder, aż kawa zgęstniała i powstał lukier. Przestudzony chlebek bananowy polałam kawowy lukrem.






Komentarze

  1. Przepis znam w nieco innej wersji. Ale próbowałam! Uwielbiam! ;) Chia dodaje do czego tylko mogę. Mają mnóstwo witamin i minerałów, idealnie urozmaicają jadłospis w niezbędne składniki mineralne. Warto je włączyć do codziennych posiłków.

    OdpowiedzUsuń
  2. niewątpliwie to bardzo smaczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka szkoda Marzenko, że nie mieszkasz bliski mnie:-) mogłabym służyć za testera:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem, czy lubię chlebki bananowe.. każdy który upiekłam był zakalcem :P Twój wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrówka dla Ciebie a chlebek prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle Marzenko u Ciebie wspaniały chlebek. Bananowy należy do moich ulubionych. Z chia - bardzo ciekawa propozycja. Mniam, mniam! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo zdrówka i dużo takich pyszności w łóżeczku życzymy :-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam chlebka bananowego, ale może czas najwyższy - Twój wygląda przepysznie :))
    I dużo zdrowia Ci życzę - nie daj się zarazkom :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm pychotka! Bardzo zdrowy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis-będę musiała go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Bananowy chlebek...
    Jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojj ja też bardzo lubię bananowe chlebki, są przepyszne :) Dużo zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały chlebek:) Mam do niego słabość :D Zdrówka Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bananowy również uwielbiam Marzenko. Zdrówka kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek bananowy to zjem w każdej postaci a jeszcze z moimi ulubionymi nasionkami chia to już podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowych ciast. Mogłabym go jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie się prezntuje i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie piekłam chlebka bananowego,ale skutecznie mnie zachęciłas Kochana :)
    Zdrowiej szybciutko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam bananowe chlebki. :-) Są obłędnie smaczne. :-)
    Jeszcze raz dużo zdrówka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy nie jadłam a chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  21. Mnie chlebki bananowe coś nie wychodzą. Ile bym nie trzymała w piecu, zawsze się w środku nie dopieką. Ale może spróbuję jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko zdrówka, zdrówka i raz jeszcze zdrówka. :***

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo smaczny chleb. Idealny na śniadanie. Koniecznie muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. To ciasto jest przepyszne. Najlepsze do niego są takie banany które mają już kropki na skórce. Marzenko zdrówka !

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio też piekłam podobny chlebek, ale po przeczytaniu Twojego przepisu następnym razem też dodam nasionka:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ciasto:) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo pysznie wygląda ten chlebek :) Życzę dużo zdrowia, mnie też niedawno rozłożyło :)

    OdpowiedzUsuń
  28. To dużo zdrowia, kuruj się :) Chlebek wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  29. z chia jeszcze nie piekłam, ale samą babeczkę bardzo lubię:)
    dużo zdrówka, buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  30. chlebki bananowe są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawa jestem smaku takiego chlebka, muszę go zrobić aby się o tym przekonać :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Chlebek smaczny, bo jadłam taki. Ja chi używam jako dodatek do płatków na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam bananowce :)
    z nasionami jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Koniecznie muszę go spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.