Warkocz z twarogiem, masłem migdałowym i orzechami


Kolejna propozycja na pyszne ciasto drożdżowe. Mogłabym takie drożdżowe wypieki robić codziennie, nie wiem co ma w sobie to wyrabianie ciasta, ale działa na mnie pozytywnie, potem to wałkowanie. Bardzo mnie uspokaja. No i pysznie smakuje. U mnie w domu i okolicy - rodzina i znajomi bardzo lubią takie słodkości, więc jest wielu chętnych na takie smakołyki. Ja najbardziej lubię podane z gorącą kawą lub ulubioną herbatą. Nic tak pysznie nie smakuje jak kawałek ciasta z gorącym napojem, za oknem prawdziwa zima, mróz i śnieg. W ciągu dnia wychodzimy na spacery, co prawda nie bardzo długie bo ja szybko marznę, zwłaszcza w stopy, ale warto wybrać się na świeże powietrze. Aura zimowa jest po prostu przepiękna. Ja mogłabym bez końca obserwować zasypane choinki czy zmrożone gałęzie i rośliny. Jest po prostu magicznie. Bardzo lubię fotografować zimową scenerię przyrody. 

Zapraszam :-) 


Składniki:

ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 45 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli

rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej

nadzienie:
- 200 g twarożku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki masła migdałowego (można dać masło orzechowe)
- duża garść orzechów pekan

- rozbełtane jajko do posmarowania

Wykonanie:

W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy farsz - twaróg mieszamy z jogurtem, masłem migdałowym, cukrem i posiekanymi orzechami na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy i kroimy na kawałki. 





















Komentarze

  1. Ale pychotka, aż ślinka leci... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nice post and lovely blog :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny warkocz na śniadanie :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka :D
    ps. piękne zimowe zdjęcia! :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Z masełkiem migdałowym.... pyszności i jeszcze te piękne widoki :) Zima piękna ale tylko na zdjęciach ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to połączenie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już późna pora, a Ty kusisz takimi pysznościami... Ten warkocz musi być w smaku fenomenalny. Oj ciężko by było dbać o linię przy takich pysznościach... ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wyszedł naprawdę pyszny :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  8. Wszystko co kocham w jednym! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię ciasta drożdżowe robić i jeść. One mają w sobie magię. Pyszny warkocz. Pyszne nadzienie. Ostatnio chałki piekłam.
    Śliczną zimę pokazałaś. Piękny biały puch. Miłej niedzieli Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny warkocz zrobiłaś :) A gdzie piesio ? bałaś się, że łapki przemrozi ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu psiak nie wytrzymałby na takim mrozie, po kilku minutach zaprowadziliśmy go do domu i poszliśmy dalej pstrykać fotki :-)

      Usuń
  12. dawno nie robiłam ciasta drożdżowego,to chyba z lenistwa..

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko tez lubię drożdżowe wypieki :) A Twój warkocz musi być pyszny!
    PS. Widoczki piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne i najlepsze połączenie smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj takie pyszności to bym jadła a zima piękna widzę że w całej Polsce porządnie sypneło

    OdpowiedzUsuń
  16. ciacho bardzo apetyczne;)
    a zdjecia cudne, choć wieje od nich strasznie chłodem ;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne zdjęcia zimy. Trzeba ją uchwycić, bo podobno niedługo ma być znów ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak warto zatrzymać jej piękno na dłużej :-)

      Usuń
  18. Do tego gorące kakao oj :-))))))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie Marzenko.. ideał do kakao :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kawałek tej drożdżówki, kakao i nic więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdjęcia piękne, a i ciacho bardzo apetyczne. w sumie dawno nie piekłam nic drożdżowego...

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki warkocz to pychotka :) I piękna sceneria zimowa <3

    OdpowiedzUsuń
  23. poprosiłabym ładnie o duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne ciasto,ja też drożdżowe lubię najbardziej .I zima zatrzymana na zdjęciach - zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe ciasto, a do tego kubek gorącej herbaty i mrozy nam nie straszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Drożdżowe, najlepsze takie jeszcze ciepłe... mmmm. U mnie też zima, śnieżno i mroźno, ale tak ma być.Buziole

    OdpowiedzUsuń
  27. Marzenko został jakiś okruszek dla mnie? ;) od kilku dni "chodzi" za mną drożdżowe, ale jestem od paru dni w kawalerskim mieszkanku więc trochę problem z pieczeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ciasto Marzenko i przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Twój blog jest świetny - wykorzystałam już chyba 10 przepisów od Ciebie.
    Dziękuję za inspirowanie mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i bardzo ci dziękuje. To dla mnie bardzo ważne, gdy mogę być inspiracją. I ważne, gdy ktoś chce wypróbować przepisy. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  30. uwielbiam wszystko co drożdżowe i się napatrzyłam na ten Twój warkocz tak, że będę musiała coś sobie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszny warkocz i jaka śliczna łyżeczka :)...i piękne widoki zimowe :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo pysznie u Ciebie Marzenko:) Zdjęcia śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Marzenko
    warkocz oczywiście już lubimy, bo drożdżowy i na dodatek z fajnymi dodatkami:)
    Piękna zima, super fotki:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  34. na śniadanie idealny a do tego kubek kakao lub kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepyszny warkocz! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.