Chleb pszenny wieloziarnisty


Mam dla was dzisiaj przepis na kolejny chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Łatwy do przygotowania a jaki pyszny. Powiem wam, że bardzo szybko zniknął i w zasadzie zjedliśmy go takiego świeżego z samym masłem. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mieszanki ziaren - siemię lniane, słonecznik, sezam i dynia
- 10 g soli - jedna łyżeczka

Wykonanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże i mieszamy je ze 100 ml wody. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej typ 750, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aby zaczyn podrósł. Oczywiście miskę przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko, następnie zagniatamy ciasto - wyrabiamy ręcznie lub w mikserze za pomocą haka. Ciasto na chleb ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny.

Keksówkę (40 cm) smarujemy olejem. Ciasto na chleb ponownie zagniatamy i formujemy wałek, przekładamy je do blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Chleb spryskujemy z wierzchu wodą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, grzanie góra-dół przez 40-45 minut. Wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego. 




Komentarze

  1. Pyszny chlebuś, a pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... na śniadanie do jajecznicy idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chleb z ziarnami. Prosty przepis, a chlebek bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Poproszę kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, uwielbiam domowe chlebki, nie ma nic lepszego :)
    Uściski weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny chlebuś :) Domowe pieczywko górą. Daj kromeczkę do kolacji. Z chęcią skradnę :D
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu częstuj się kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. taki domowy chlebek najlepiej smakuje na ciepło z masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jutrzejsze śniadanie taki byłby idealny ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowy chleb. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Anetko, polecam bo chlebuś jest naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  10. ..ah ten domowy chlebek...pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda, a ze z masełkiem najlpeszy to wiadomo ;)
    ja jeszcze lubię z szczypiorkiem :)
    buziaki na niedzielę przesyłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i smaczny chleb! Na śniadanie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenka wpraszam się na chlebek,bo tym razem mnie choroba dopadła i nie mam weny na pieczenie,a Twój chlebus wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko to ja ci przesyłam chlebuś, będziesz miała na kolację. I życzę ci dużo zdróweczka, ja już lepiej a teraz mój Junior się rozłożył, weekend był ciężki, ale już najgorsze mamy za sobą. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  14. A czy mozna ze suchych drozdzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, że można użyć suchych drożdży :-)

      Usuń
  15. Cudny ten chlebek, domowy najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.