1/22/2017 52

Drożdżówki z karmelizowanym jabłkiem i cynamonową kruszonką


Zapraszam was dzisiaj na pyszne drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami. Taki deser będzie idealny dla Babci i Dziadka, aby razem usiąść, wypić filiżankę kawy lub herbaty, spędzić ze sobą czas, porozmawiać, po prostu być. Takie drożdżóweczki pysznie smakują, dość szybko się je robi i można dodać owoce, które akurat macie pod ręką. U mnie to są jabłka, bo bardzo je wszyscy lubimy. Życzę smacznego i miłej niedzieli kochani. 
Przepis dodaje do akcji na fb Ciasto na niedzielę.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki
- 130 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju

nadzienie
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu

kruszonka
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, dodajemy jajko i żółtko oraz olej
i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godziny, aby wyrosło.

W  tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy je w niewielką kostkę. Wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier, smażymy 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i odkładamy jabłka do miseczki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika). Wszystkie kuleczki spłaszczamy na kształt placka, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę.

Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy pokrojone masło, dodajemy cukier, mąkę
i cynamon, mieszamy ze sobą palcami, lekko rozcierając ze sobą, aż powstanie kruszonka.

Następnie szklanką robimy wgłębienie na środku każdego placka, na środku układamy nasze jabłka. Smarujemy za pomocą pędzelka nasze drożdżówki - boki bez jabłek, rozbełtanym białkiem co nam zostało. Posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagranego piekarnika do 190 stopni na 25-30 minut, grzanie góra-dół. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Smacznego.

Słodkości na Dzień Babci robiłam razem z:

- Bożenką
- Dianą
- Małgosią
- Małgorzatą
- Dorotką
- Dianą
- Asią
- Angeliką




52 komentarze:

  1. Mmm.... juz czuje ten cudowny cynamonowy zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego od takich ciepłych pachnących drożdżówek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite drożdżóweczki. Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubione smaki! Drożdzówki są wspaniałe, a te z jabłkami i kruszonką - w każdej wersji mi się podobają. Smakołyki. Pozdrawiam. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jesiennie i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cynamon i jabłka- pyszne zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie :) Poproszę jedną dla córeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wpadłabym na taką drożdżówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta kruszonką wygląda obłędnie 😊 jak i same bułeczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają tak cudownie, że chce się je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio mam wrażenie, że żywię się głównie jabłkami :D Ale jak tu ich nie jeść skoro można wyczarować takie pyszności? Bardzo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj my też je ciągle jemy :-) i chyba nigdy nam się nie znudzą :-)

      Usuń
  12. Marzenko zjadła bym jedną drożdżówkę , wygląda bardzo smacznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie smakowite drożdżoweczki zobaczyłam na moim ekranie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Oddam mój torcik za twoje drożdżówki ,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z wielką chęcią się zamienię, bo torcik wygląda pysznie :-)

      Usuń
  15. Drożdżówki z jabłkami są fantastyczne. Bardzo lubię takie połączenie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności i dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe. A jabłko i cynamon plus puszyste ciasto to połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Karmelizowane jabłuszka i kruszonka kuszą najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne i bardzo smakowite drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności, a najlepsze jeszcze ciepłe, danego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ojej, ale muszą być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam drożdżowe od kiedy mam robota to już w ogóle często robię :) wspaniałe drożdżówki Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  24. Porywam jedną drożdżówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kochana ale teraz nas zwodzisz na pokuszenie Wow jakie drozdzowki cudowne!!! Piekne ci wyszly Pozdrawiam! kradne przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne muszą być..dzięki Marzenko za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Drożdżówki z jabłkiem! Uwielbiam <3 A Twoje wyglądają tak zachwycająco <3
    Zapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Marzenko,
    trafiłaś w nasze gusty. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a Twoje bułeczki z tak pysznym nadzieniem kuszą nawet z fotki. Poprosimy o dwie..do kawy:) Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam ciasto drożdżowe, a z jabłkiem i kruszonką to po prostu niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Szkoda że nie mogę zjeść tak pysznej drożdżówki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.