Follow by Email

poniedziałek, 13 marca 2017

Drożdżowe zawijaski herbaciane


Zapraszam was dzisiaj na pyszne, drożdżowe zawijaski o smaku cynamonowo-jabłkowym. Smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznej herbaty czy kawy. Bardzo lubię słodkości drożdżowe, mogłabym je jeść niemal codziennie. Te bułeczki są bardzo łatwe i w zasadzie szybkie do wykonania, wyjdą każdemu bez problemu i możemy je nadziać czym chcemy. Ja wzbogaciłam smak ciasta drożdżowego herbatą o smaku jabłkowym, farsz to masło z cynamonem i cukrem oraz dżemem jabłkowym. Całość tworzy bardzo pyszną całość. Koniecznie spróbujcie takich bułeczek. Życzę wam miłego poniedziałku, ja zaraz biegnę do pracy, zabieram ze sobą taką drożdżówkę do kawy, aby sobie umilić początek tygodnia. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 150 ml mleka

- 5 torebek herbaty jabłkowej (od Teekanne)
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli

- 40 g roztopionego masła

- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- rozbełtane jajko do posmarowania

- garść cukru trzcinowego do posypania bułeczek 

Wykonanie:


Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Do kubka wkładamy herbaty i zalewamy je 150 ml gorącej wody, zaparzamy i studzimy. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło, herbatę oraz jajko, wszystko razem mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dwa owalne placki.
Masło roztapiamy i chwilkę studzimy, dodajemy cukier i cynamon. Smarujemy takim masłem z cukrem po całości i zwijamy jak roladę. Dzielimy na części - wielkość zależy od nas, jeżeli chcemy mieć mniejsze bułeczki to podzielmy na 16 części a jak większe to na 10. Bułeczek z porcji wychodzi 20-32. Bułeczki układamy na blaszkach (dwóch) wyłożonych papierem do pieczenia - nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły i smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki studzimy na kratce, przechowujemy w pojemniku, bułki możemy mrozić. 



43 komentarze:

  1. Wspaniałe Marzenko! Od miesięcy nie jadam słodkich śniadań, ale dla tych pyszności zrobiłabym wyjątek. Doskonałe! Potrafisz czarować piękne wspaniałości, które wyglądają obłędnie! :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie używałam herbaty do wypieków - muszą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłko,cynamon i drozdzowka to moje ulubione klimaty. A domowe bułeczki są najlepsze! A Twoje są piękne i rumiane Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wyglądają, piękna taca oczy niestety od nich odrywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tego rodzaju wypieki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz trochę się odrywam od słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ajc ale bym zjadła taka bułeczkę

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam bułeczki drożdżowe z cynamonem, a ten przepis wzbogacony o jabłkową herbatę jest zdecydowanie do sprawdzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super zawijaski :) Miło tak zacząć dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wypieki drożdżowe, ale z herbatka to dla mnie nowość. Chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm , i jeszcze kubek ulubionej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne zawijaski, uwielbiam takie drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z miłością do drożdżowego to mamy bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wyglądają. Każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pyszności:) Aż bym zjadła.
    Uściski Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich drożdżówek jeszcze nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie ślimaczki są urocze i świetnie smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy pomysł na aromat z herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjny pomysł z tą herbatą.

    OdpowiedzUsuń
  22. Smakowicie wyglądają :) Oj zjadłabym jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne zawijaski, jestem na głodzie, a więc poproszę dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe, musza smakowac rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  25. Upiekłam drożdżówki według Twojego przepisu. Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Drożdżóweczki uwielbiam za smak zapach... Marzenko, wspaniale wyglądają Twoje ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ciekawy pomysł z dodatkiem herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  28. jakie one cudne, rumiane!

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudne drożdżówki, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne ślimaczki . Idealne na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  31. To ja porywam jednego zawijaska:)
    A taca jest cudna, też bym ją porwała:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam cynamonowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  33. Drożdżówki to jedyne co potrafię upiec (poza chlebem oczywiście) i muszę zrobić takie zawijańce - szybko i prosto

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi