Follow by Email

czwartek, 20 lipca 2017

Dżem i kompot z wypiekacza do chleba SD-ZB2512 Panasonic


Bardzo lubię przygotowywać domowe przetwory. Zimą super smakują na śniadanie czy kolację. Zawsze gotowałam dżemy w garnku, tradycyjną metodą. Ale, gdy w moje ręce trafił wypieczacz do chleba SD-ZB2512 Panasonic przygotowanie dżemu stało się szybką i wygodną metodą. Wystarczy włożyć owoce i cukier, ewentualnie dodać pektynę i włączyć urządzenie. Nie musimy pilnować czy mieszać dżemu, możemy w tym czasie zająć się czymś innym. Co prawda nie przygotujemy za jednym razem dużej ilości, ale możemy szybko przygotować dżem o każdej porze roku, nawet z mrożonych owoców. Dla osób, które nie mają miejsca, aby przechowywać słoiki z przetworami, takie urządzenie jest najlepszym rozwiązaniem. Czyż upieczenie własnego chleba a potem przygotowanie pysznego dżemu nie jest zachęcające. Dzięki wypiekaczowi do chleba SD-2512 Panasonic jest to możliwe.

#experiencefresh #klubpanasonic



Dżem jabłkowo-rabarbarowy


Składniki:



- 600 g jabłek - obranych i wypestkowanych

- 400 g obranego rabarbaru
- 300 g cukru


Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy ogryzki. Kroimy w kostkę, rabarbar obieramy i również kroimy w kostkę. Do wypiekacza wkładamy jabłka i wsypujemy połowę cukru, następnie wkładamy rabarbar i wsypujemy resztę cukru. Zamykamy pokrywę i wybieramy program 32 - dżem i nastawiamy czas 1 godzinę i 40 minut. Włączamy start i już. Po podanym czasie otwieramy pokrywę i mamy gotowy dżem. Przechowujemy w lodówce, jeżeli chcemy go dłużej przechować to od razu przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręcamy, ustawiamy na chwilę do góry dnem.









Dżem morelowy z wanilią

Składniki:

- 1,3 kg moreli
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- sok z 1 cytryny

Do pojemnika wypiekacza wkładamy pokrojone morele. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz wyciskamy sok z cytryny. Uruchamiamy program 32 - dżem, 2 godziny. Po tym czasie dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Ustawiamy na chwilkę do góry dnem.










W wypiekaczu do chleba przygotujemy także kompot. Wystarczy włożyć ulubione owoce, cukier i wodę, włączyć program nr 33 i uruchamiamy start. 


Kompot owocowy

Składniki:

- 400 g rabarbaru
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 300 ml wody
- 60-80 g cukru


Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jabłka również obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do pojemnika wypiekacza wlewamy wodę, dodajemy owoce, sok z cytryny i cukier. Uruchamiamy program 33, czas 1,5 godziny. 
Gotowy kompot podajemy od razu lub zamykamy go w słoiczkach na zimę. 












19 komentarzy:

  1. Moja mama dżemy robi w prodiżu :D Nie ma to jak taki uniwersalny sprzet :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki pomysł nigdy bym nie wpadła, aby w wypiekaczu do chleba kompot zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie dżemy wyglądają smakowicie ;) Muszę si w końcu wziąć za swoje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, a dżemik i kompot na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z takim pomocnikiem życie staje się prostsze :) nie sądzilam, że w wypiekaczu można robić takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka i rabarbar - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu świetna sprawa!
    Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek miała do czynienia z takim udogodnieniem kuchennym ;)
    Tym bardziej mam na nie ochotę.
    Rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam konfiturę w moim wypiekaczu, szybko i czystko się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kompot z jabłek i rabarbaru jest przepyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, ten sprzęt po prostu wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też się szykuję do robienia przetworów, ale bardziej się będę koncentrować na ogórkach kiszonych, konserwowych, papryce i może na pomidorach na zupę pomidorową. Myślałam również o czarnym bzie, ale niestety powycinali krzaki i nie ma skąd brać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł bombowy, nie wpadła bym na to :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielofunkcyjne urządzenie, taki wypiekacz! ale, że dżem...? ;) super sprawa, bo mieszać nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przypuszczałabym, że w wypiekaczu do chleba można dżem przyrządzić! Rewelacyjny patent! Masz superanckie pomysły, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam automat do chleba od niedawna tylko innej firmy i jestem zachwycona! :) dżemy w tym roku tylko tak robię :) akurat nie robię nigdy za dużo, bo wolę różne smaki więc sprawdza się u mnie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi