1/29/2018 29

Ryż zapiekany z jabłkami


Stało się. Blog zmienił wygląd i bardzo ale to bardzo mi się podoba. Potrzebowałam tej zmiany i takiego oddechu. Bardzo dziękuje Karolinie z Karografia za pomoc, cierpliwość, cudowny wygląd i za wszystko. Polecam wam Karolinkę, bo jest naprawdę wspaniałą osobą i bardzo dużo potrafi zdziałać na blogu. Jeżeli potrzebujecie zmiany to działajcie.
Moje chłopaki ostatnio ciągle wołają o ryż z jabłkami. Robiłam go już tyle razy i w sumie na różne sposoby. Teraz zapiekłam go z serkiem homogenizowanym i jabłkami. Wyszedł tak pyszny, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Część zjedliśmy na obiad a resztę na kolację. Smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno. Jestem pewna, że jak zrobicie taki w domu to wszystkim będzie bardzo smakował, zwłaszcza dzieciom. Taki ryż możecie także zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. Ja życzę wam smacznego. I kochani cudownego poniedziałku. 

Składniki:

- 300 g ryżu jaśminowego (od Sonko)
- 3 duże jabłka
- serek homogenizowany waniliowy
- 6 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu + odrobina do posypania na wierzchu
- łyżeczka masła do wysmarowania formy

Ryż jaśminowy ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale nie dodawać do wody soli. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć jabłka do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu i dusić 10 minut. 

Ugotowany ryż przełożyć do miski i dodać do niego mleko i serek homogenizowany oraz 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu, wymieszać. 

Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć jabłka i pozostałą część ryżu, Na wierzchu posypujemy jeszcze cukrem i cynamonem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. Podajemy jeszcze ciepły ryż. Można także podać go na zimno, jest równie pyszny. 




29 komentarzy:

  1. Ryż z jabłkami i dużą ilością cynamonu mogłybyśmy jeść na kilogramy :D
    Bardzo ładne zmiany na bogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekany ryż :) Często przygotowuje go też w wersji ekspresowej na patelni ;)
    A nowy wygląd bloga jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki ryż to smak mojego dzieciństwa. Może bez serka w środku:-) Co któryś piątek królował u nas na obiedzie:-)
    Ile bym, dała, żeby móc cofnąć czas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko pozostają nam wspaniałe wspomnienia :-)

      Usuń
  4. Dla wielu to przepyszny smak dziecińtwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie to kojarzy mi się z dzieciństwem i okresem karmienia, kiedy byłam na diecie z powodu alergii syna...

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ryż z prażonymi jabłkami :)
    Blog wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie śniadania :)  Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka taki ryż :) ...a zmiany wyszły na dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też mi robiła stronkę :) Mega robota!

    A to danie strasznie kojarzy się z dzieciństwem <3 klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wieki nie jadłam ryżu zapiekanego z jabłkami, pychotka! :) A wygląd bloga super, bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny ryż i świetne zmiany na blogu, gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smak mojego dzieciństwa- uwielbiam takie słodkie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak tu pięknie i nowocześnie teraz u Ciebie Marzenko! super szablon:) a ryż zawsze kojarzył mi się źle ze względu na spieczoną suchą warstwę ryżu na wierzchu..u Ciebie tak nie wygląda może przez ten serek homo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Blog wygląda teraz zdecydowanie lepiej! :D Serio!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluje, blog wygląda wspaniale 😍 A co do przepisu, ryż z jabłkami, pycha, smak dzieciństwa 👍😋

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam! :) dawno nie robiłam, w ogóle jakoś go rzadko robię a lubimy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.