3/18/2018 30

Batony owsiano daktylowe


Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na świetny deser dla każdego, pyszny i zdrowy. Są to batoniki owsiano daktylowe, bez pieczenia. Podchodziłam do nich dwa razy i wyszły rewelacyjne w smaku i strukturze. Koniecznie spróbujcie takiej wersji zdrowych słodkości, zapewniam, że dzieciom będą one również bardzo smakowały. Po zrobieniu przechowujemy je w lodówce, tak więc mogą one spokojnie leżeć nawet dwa tygodnie, jeżeli oczywiście tyle wytrzymają. Nam tak posmakowały, że zawsze mam ich zapas w lodówce i sięgamy po nie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Czasami jemy je przed treningiem a czasami po, zabieramy ze sobą na dłuższy spacer lub na przekąskę w pracy. Zapraszam i życzę smacznego, dajcie znać czy wam smakowały.



Składniki:

- 200 g daktyli
- 100 g płatków owsianych opiekanych
- 100 g płatków owsianych
- 70 g suszonej żurawiny
- 70 g orzechów nerkowca
- 80 g masła orzechowego
- 100 g masła kokosowego
- 3 łyżki wody z moczonych daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady i 50 g białej na polewę 

Daktyle przekładamy do miski i zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 20 minut, następnie wodę odlewamy (ale jej nie wylewamy). Do daktyli dodajemy masło kokosowe, masło orzechowe i blendujemy, dodajemy 3 łyżki wody z daktyli i ponownie blendujemy.

Do miski wsypujemy płatki, żurawinę i posiekane orzechy. Mieszamy z masą daktylową.
Masę przekładamy do prostokątnej miski wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Przygotowujemy polewę - obie czekolady przekładamy do miski, miskę ustawiamy na garnek z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.

Następnie masę z papierem wyciągamy z miski i polewamy polewą czekoladową. Ponownie schładzamy, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce.



30 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie i na pewno tak smakują :) Nie może być inaczej. Najbardziej podoba mi się ich wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i masło orzechowe i czekolada, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne batoniki :) Uwielbiam takie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wypróbuję na moich łasuchach;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha. lubię takie wynalazki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie batoniki idealne! Z chęcią takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a te 2 czekolady to jakie dać? Mydle ,że takie batony mogą być jako mazurek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masa stężeje w lodowce wówczas roztapiamy czekolady i polewamy nią batoniki 😃 Pewnie, że mogą być 😃

      Usuń
  9. idealne na moje treningowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super Marzenko, aż chce się po nie sięgnąć i wyjąc z ekranu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zdrowe słodycze, a te batony prezentują się smakowicie :) Chętnie się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowite!
    Do kawy poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie składniki tych batonów uwielbiamy, więc bez wątpienia musiały wyjść pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie ;D Będzie trzeba to przetestować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie śliczne :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne na drugie śniadanie do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem chętna na takie batony:)

    OdpowiedzUsuń
  19. batoniki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.