3/09/2018 29

Bułeczki drożdżowe z masą makową


Uwielbiam drożdżowe, po prostu je kocham. I to nie tylko jeść, bardzo lubię je wyrabiać. Jest w tym coś magicznego, bo jak to robię to odpoczywam. Tak, tak kochani wyrabianie ciasta drożdżowego mnie uspokaja i daje naprawdę dużo radości. Też tak macie ???
Wczoraj znalazłam w szafce zapomnianą puszkę z masą makową. Jejku, zupełnie o niej zapomniałam. No to sobie pomyślałam, że do kawki zrobić buły z makiem, takie zawijaski. 
Raz, dwa i buły były gotowe, za oknem słoneczko pomagało wyrosnąć ciastu, więc gładko poszło. 
To ja was zapraszam na kawkę i bułę z makiem i życzę cudownego dnia. 


Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej

- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania

W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zawijamy jak roladę i kroimy na kawałki - 16 sztuk. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy.  Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 25 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. 





29 komentarzy:

  1. Idzie weekend to znak, że będę mogła się bawić w kuchni. Chyba akurat wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, tak jak Ty kocham drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie bułeczi kojarzą mi się z dzieciństwem! Cóż za pyszności! Twoje wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie zakręcone Marzenko ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię bułki z makiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie urocze zakręcone ślimaczki :) Słodkie bułeczki z makiem.... ummm, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też kocham drożdżowe! :) z makiem..mniam, wspomnienie czasó szkolnych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja drożdżowe ciasto wyrabiam w maszynie do chleba, sama nie mam cierpliwości. A Twoje bułeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne Marzenko!
    Mam na nie wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również uwielbiam drożdżowe wypieki (co widać na blogu ;). Pięknie Ci się upiekły Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotki bułeczki. Będę w poniedziałek robiła podobne drożdżowki 💛❤

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie świetne bułeczki Marzenko! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. zamieniłabym tylko nadzienie bo maku nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać dowolne nadzienie :-) zawsze wyjdą pyszne :-)

      Usuń
  14. Wystarczy znaleźć jedną puszkę maku i już jest pomysł na pyszności dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne bułeczki :) Dawno już nie jadłam takich drożdżowych z makiem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.