Naleśniki ryżowe - bez glutenu


Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na naleśniki z mąki ryżowej. Pokombinowałam, eksperymentowałam aż w końcu dobrałam ilość składników i są. Wyszły naprawdę pyszne, chociaż inne w smaku od tych tradycyjnych naleśników. Mi bardzo posmakowały. Naleśniki są z mąki ryżowej, tak więc nie zawierają glutenu. Szczególnie polecam je osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą go jeść. Ważną rzeczą jest mieszanie ciasta przed każdym naleśnikiem. Jeżeli macie ochotę to je spróbujcie, ja życzę wam miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 300 ml wody
- łyżka cukru trzcinowego
- olej kokosowy do smażenia

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem mikserem lub trzepaczką. Wlewamy mleko i wodę i wsypujemy mąkę, ponownie miksujemy. 

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i łyżką wylewamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ważne, aby przed każdym naleśnikiem wymieszać ciasto. Naleśniki ryżowe są dość delikatne dlatego podczas smażenia nie przewracajcie ich zbyt szybko, lepiej je smażyć troszkę dłużej na mniejszym ogniu. 

Naleśniki podajemy z domowym dżemem, powidłami, twarogiem, owocami, syropem klonowym. Naleśniki szczególnie polecam dla osób, które nie mogą glutenu. 
Smacznego.






Komentarze

  1. zawsze jestem chętna na naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam. Twoje pięknie się przypiekly :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Everything is very open with a clear clarification of the issues.

    It was definitely informative. Your site is very useful.
    Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry naleśnik nigdy nie jest zły, a te wyglądają smakowicie :) I co ważne, są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne rumiane zdrowe bardzo apetyczne warto spróbować upiec super😊 :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. naleśniki zawsze mile widziane :) ryżowych jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam! Wyglądają wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł, spróbowałabym takich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryżowe też bardzo lubimy choć gryczane to nadal nasze ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę takie zrobić bo mąki ryżowej mam dużo tylko jeszcze pomysłu na nią był brak ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, bardzo lubię naleśniki z mąki ryżowej :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne naleśniczk, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam :) ryżowe naleśniki już kiedyś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach znalazłam 😉 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny przepis🙂, zrobione i zjedzone🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.