Tort z ziemniaków


Witam się z wami słoneczka. Zapraszam was na coś pysznego - jestem ciekawa czy już jedliście takie danie ? Zrobiłam taki oto torcik ziemniaczany. Mówię wam jaki pyszny wyszedł. Jest bardzo prosty do przygotowania, potrzebujecie tylko gotowane ziemniaki i jakieś dodatki - kiełbasę, pieczarki lub coś innego, co macie akurat pod ręką. Super się sprawdzi jako danie na obiad jak i na imprezkę, czy spotkanie z przyjaciółmi, a jaki jest pyszny taki odsmażany na masełku na drugi dzień. Mówię wam mniam. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Składniki:

- 1400 g ziemniaków - waga po obraniu
- 5 jajek
- 380 g pieczarek
- 100 g boczku
- 100 g kiełbasy
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
dodatkowo
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- kiełki rzodkiewki
- łyżeczka masła
- bułka tarta do wysypania tortownicy

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ubijamy je tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. 

Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce, ser żółty ścieramy na tarce, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. 

Na patelni podsmażamy boczek i cebulę na rumiano, przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki, cebulę i czosnek. 

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy kiełbasę z boczkiem, pieczarki z cebulą, mieszamy. Dodajemy jajka, starty ser oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 

Tortownicę (średnica 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby wierzch tortu ładnie się przyrumienił.

Po upieczeniu ostawiamy tort, aby nieco przestygł. 

Serek homogenizowany mieszamy z jogurtem, dekorujemy nim tort. Dodajemy kiełki rzodkiewki. 





„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw"-  www.ziemniakiczykartofle.com.pl.




Komentarze

  1. Pyszny, wytrawny torcik! :)
    Przepis zapisuję i wypróbuję z przyjemnością :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam, że można zrobić takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłem kiedyś taki i wam powiem, że jest super. Warto również polać go odrobiną jogurtu lub śmietaną. Nie ma co marudzić, bierzcie się do przyrządzania.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego tortu jeszcze nie jadłam! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.