Ciasto kawowe na zimno


To ciasto skradło serca wszystkich domowników i gości. Każdy kto go spróbował od razu wołał o kolejny kawałek. Pyszny krem o smaku kawy, delikatne biszkopty i ciasteczka, połączenie wprost idealne. Pomysł na to ciasto powstał podczas oglądania programu kulinarnego w telewizji, gdzie Bosanoga Contessa tworzyła bardzo pyszne ciasto. Ja go nieco zmodyfikowałam. Koniecznie musicie takie ciacho zrobić, oczywiście jeżeli lubicie smak kawy w słodkościach. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 5 łyżeczek kawy inki
- 5 łyżek cukru pudru
- opakowanie biszkoptów
- 140 g herbatników
- łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy

Wykonanie:

Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.
Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki. 


W przygotowaniu tego ciasta pomógł mi supermarket internetowy https://www.frisco.pl/. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo często robię zakupy przez internet. Spytacie dlaczego, dla mnie to oszczędność przede wszystkim czasu, nie muszę jechać do sklepu i chodzić pomiędzy półkami oglądając i wybierając produkty, nie muszę stać w kolejkach a potem tego wnosić do domu. Wniesie mi kurier a ja w zaciszu własnego pokoju na spokojnie wybieram sobie co potrzebuje i już. Jest to także oszczędność finansów, ponieważ sami wiecie, że często kupujemy produkty z promocji, które tak naprawdę nie są nam w danej chwili potrzebne. 
Wystarczy się zarejestrować na stronie, podać kod zamieszkania i wybierać. Nie wszystkie produkty są dostępne w każdym mieście, ale jak wpiszecie swój kod to od razy wam wyskoczą produkty, które możecie kupić bez problemu. Ja takie rozwiązanie bardzo polecam.





Komentarze

  1. co prawda kawy nie piję,nie lubię,ale w deserach czy ciastach lubię,i to bardzo.nie wiem czy tylko ja tak mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kawę uwielbiam :-) i deserki też :-)

      Usuń
    2. Nie tylko :) ja również kawy nie pijam, za to wszelkie desery i ciasta kawowe uwielbiam!!! :)

      Usuń
    3. A może być rozpuszczalna kawa prawdziwa? Tam gdzie mieszkam nie ma coś takiego jak Inka.

      Usuń
    4. Tak oczywiście może być :-)

      Usuń
  2. Obłędnie się prezentuje. Smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe niedzielne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto i do tego ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto to moje.smaki, musi być pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. NA PEWNO WYPRÓBUJĘ.. BO PIEC TRADYCYJNIE NIE POTRAFIĘ.. A TAKIE DESERKI WPROST UWIELBIAM.. dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) spróbuj bo naprawdę warto :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. super,musze poszukac w Szkocji serka mascarpone :( niewiem jak sie nazywa .
    milej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj z pewnością jest coś takiego :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe zaćmienie.. a jak zamawiasz spaghetti lub tiramisu to jak tłumaczysz? :)) mascarpone to nazwa własna dlatego zachowuje się oryginalną włoską pisownię. Ewentualnie możesz pytać o "mascarpone cheese"

      Usuń
  8. Tiramisu nie lubię, kawę uwielbiam, ciekawa jestem jakby smakował mi taki kawowy wypiek. :-) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ma nieco inny smak niż tiramisu, więc ci polecam :-)

      Usuń
  9. czym mozna zastapic mascarpone? mozna twarog rozrobic z jogurtem np?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie wiem jak się zachowa śmietana i czy krem będzie taki gęsty. Nie próbowałam jeszcze zastąpić w tym przepisie serka mascarpone :-)

      Usuń
  10. Wspaniałe ciasto. Już sobie wyobrażam jak musiało smakować. Lubię takie kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłbym chętnie, bo uwielbiam serek mascarpone ^^ a do tego prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) i polecam naprawdę warto je zrobić :-)

      Usuń
  12. Wyobrażam sobie musi smakować pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy można kawę rozpuszczalną dodać zamiast Inki?😊

      Usuń
    2. Tak oczywiście można dać kawę rozpuszczalną, ale nie za mocną. Najlepiej też taką sproszkowaną a nie w granulkach.

      Usuń
    3. A kawę rozpuszcza się w wodzie, czy taką sypką się daje?

      Usuń
    4. Czy próbowałaś z kawą rozpuszczalną, a jeżeli tak to ile jej dać, bo ja wolę taką niż Inkę.

      Usuń
    5. Jeszcze nie próbowałam, ale można dać również kawę rozpuszczalną sypką. Ile - na początku daj pół porcji kawy, spróbuj a potem jak jest mało kawowa dodaj jeszcze.

      Usuń
  13. Nie pijam kawy, ale uwielbiam jej smak w deserach. Bardzo interesujące ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kawowe ciasta. Chętnie się skuszę spisuję przepis:)
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  15. Zakupy spożywcze przez internet faktycznie sporo ułatwiają. Czasami korzystam, bo co jak co ale dźwiganie nie jest moim ulubionym zajęciem. A ciasto mega. Koniecznie muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak najgorsze jest potem to wnoszenie :-) a ciacho spróbuj, jest obłędne w smaku :-)

      Usuń
  16. Wspaniałe ciasto. Ale bym takie zjadła.
    I w dodatku jest proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomimo tego, że za kawą w słodyczach nie przepadamy to i tak byśmy spróbowały tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny możecie dać jakiś zamiennik ? Może cynamon lub karob :-)

      Usuń
  18. Uwielbiam takie proste ciasta na zimno ! Zawsze wychodzą i mascarpone z kremówką powodują, że masa jest taka jedwabista, ale zwarta zarazem :) Kawowy smak musi być super ! Ja zrobiłam ostatnio taki krem na tartę, ale dodałam spirulinę i miętę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O pysznie kochana. Lubię spirulinę :-) można ją fajnie wykorzystać :-)

      Usuń
  19. Wspaniały deser! Obawiam się, że i ja na jednym kawałku nie poprzestałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja nie lubię smaku kawy w słodkościach. Ciasto jest jednak fajne i myślę, że mogłabym je zrobić z kakao :)
    Jak sądzisz Marzenko?

    OdpowiedzUsuń
  21. O kurcze, super wygląda i pewnie tak tez smakuje. Zapisuje do wykorzystania kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię delikatny kawowy posmak w deserach. Piękne ciacho :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszna zrobiłam dzis zrobiłam niemoglam sie doczekac jutra i juz skosztowałam:) pyszne:) tylko zastnawiam sie czy ten krem bardziej "okrzepnie"? stężeje????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. Tak stężeje. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  24. Śmietankę najpierw Pani ubija i dopiero do tego dodaje mascarpone czy wszystko jednocześnie się miksuje?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto prezentuje się świetnie. W dodatku wydaję się być dość szybkie w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Tak szybko się je robi. Trzeba tylko poczekać, aż się schłodzi w lodówce :-)

      Usuń
  26. Genialne ciasto! Ostatnio strasznie za mną chodzą kawowe słodkości, z chęcią bym się załapała na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  27. Moje smaki :*
    Rewelacyjnie wygląda i pewnie tak smakuje!
    Serdeczności Marzenko :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki

    OdpowiedzUsuń
  29. Trochę jak tiramisu, ale z wykorzystaniem inki. Ciekawy przepis i pewnie ciasto rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak troszku jak tiramisu, ale ma łagodniejszy smak :-)

      Usuń
  30. Myy jakie pyszne :) to coś dla mnie bo uwielbiam wszystko co z kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Inka moja jedyna kawa, którą piję. Deser wygląda smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmm, ale pysznie wygląda! Bardzo lubię kawowe desery i ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mniam, lubię kawowe słodkości, także chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Marzenko ciasto chętnie wypróbuję, ale latem, straszny zmarzluch jestem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko nie ma problemu :-) spróbujesz jak się ociepli :-)

      Usuń
  35. Spróbowałem przepisu, nie wyszło mi idealnie ale jeżeli chodzi o smak bardzo dobre, dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. A co było nie tak, że wyszło nie idealne :-)

      Usuń
  36. Ślinka już mi ciekła na FB, na widok tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam kawę i wypieki z dodatkiem kawy :D Myślę że twoje ciasto skradło by moje podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  38. jako kawosz kocham wszystko z kawą :) pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Masę kawową bardzo lubię :) Ciasto wygląda na bardzo delikatne i pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  40. Witam mam w lodowce mascarpone i wlasnie sie zastanawiałam co z nich zrobić 😊 Proszę napisać czy biszkopty trzeba nasączyć by nie były suche ?bo tak robię z sernikiem na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Biszkoptów nie trzeba nasączyć. Fajnie zmiękną pod kremen :-)

      Usuń
  41. Kawowa ciasto już od dawna za mną chodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo to koniecznie musisz zrobić. Miłego wieczorku :-)

      Usuń
  42. Czyli na tę pyszność kawową trzeba czekać całą noc...;) ;) Marzenko, ciacho z pewnością jest pyszne, a przepis już wciągnięty na listę "do zrobienia" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety. Potrzeba cierpliwości. Trzeba je zrobić i iść szybko spać :-)

      Usuń
  43. Ślicznie się prezentuje to kawowe obłędne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  44. Idealnie pasowałoby do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Moje smaki:). Wyglada pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  46. Miałam zepsuty komputer i dawno do Ciebie nie zaglądałam,a tu takie zmiany na blogu. Pięnie jest . Brawo Marzenko ! A deser poezja .....

    OdpowiedzUsuń
  47. Dodałam do ulubionych. Chyba będzie mi się dzisiaj śniło :)))

    OdpowiedzUsuń
  48. Absolutnie przepyszne! polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam ciasta z dodatkiem mas kawowych :) To jest super szybkie a do tego pięknie wygląda i z pewnością smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Zaczynam robić ! Jutro się pochwalę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na relację, jak smakowało :-)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę i czekam na relację, jak smakowało :-)

      Usuń
  51. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję! :)
    Mam tylko pytanie czy kawę dodajemy "sproszkowaną" czy taką zrobioną, "płynną" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Dodajemy inkę - sam proszek :-) życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  52. Czy na zwykłym biszkopcie wyłożenie takiej masy, też musi odczekać nockę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zwykłym biszkopcie wystarczy 2-3 godziny schłodzenia :-)

      Usuń
  53. Szkoda że nie mogę zapisać się na newslettera bo masz fajnego bloga i pewnie fajne przepisy ale odrzuca moje prośby i nie mogę nic poradzić.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciasto pyszne ale biszkopty na spodzie nie zmiękły i były zbyt suche, następnym razem je sobie nasączę kawą inką z alkoholem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  55. Właśnie chcę zrobić ten deser ale jeszcze chciałam dopytać :)Z tego co zrozumiałam ;) kawy Inki nie rozpuszczamy w wodzie tylko po prostu wsypujemy do masy?

    OdpowiedzUsuń
  56. Beata koleżanka z podstawówki

    OdpowiedzUsuń
  57. Tam mi się ten przepis spodobał iż dziś zrobiłam to ciasto,więc jutro powiem jak wyszło,tylko dodałam wanilię z burbonem,jak coś to na facebooka fotkę wrzucę,pozdrawiam ,Beata koleżanka z podstawówki.

    OdpowiedzUsuń
  58. torcik cudnej urody i zapewne nie mniej pyszny w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  59. Idealne ciacho :-) Takie właśnie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  60. Ciacho pyszne! U mnie z kawą rozpuszczalną. Wszyscy zauroczeni smakiem. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  61. witam! zrobilam ciasto, ale jak dla mnei posmak kawy za delikatny. Spróbuje dodac wiecej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Oczywiście można dodać więcej kawy, aby smak był mocniejszy. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  62. Skuszę się na to ciasto.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  63. świetny przepis ,robiłam kilka razy pychotka,zamiast biszkoptów można dodać chebatniki we większej ilości.miam miam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  64. Ale pysznie wyglada i zapewne tak smakuje :) Zrobie na niedziele

    OdpowiedzUsuń
  65. Mąż uwielbia wszystko co ma w sobie choć szczyptę kawy. Gdybym tylko znalazła jakąś dobrą kawę to ciasto mogłoby posłużyć jako naprawdę bardzo smakowity tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak torcik już robiłam z tym kremem, jest pyszny :-)

      Usuń
  66. Chętnie sprubuje to ciasto o zrobię na męża imieniny.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  67. Ależ smakowicie się prezentuje! Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  68. O jakiej średnicy użyć tortownicę?

    OdpowiedzUsuń
  69. A smietanka byla gesta czy rzadka?

    OdpowiedzUsuń
  70. Na pewno wykorzystam w święta :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  71. nie wiem w czym tkwi mój błąd ale kiedykolwiek robię"masę" ze śmietany i sera mascarpone zawsze popłynie , nigdy się nie ubije a jak już to jest sztywna tylko na chwilę , takie połączenie często próbuje do pavlowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem bo mi zawsze wychodzi. Ale trzeba porządnie schłodzić śmietanę i serek 😃

      Usuń
  72. czy można zamiast inki dodać kawę nesce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można ale nie granulowaną a sypką jak kawa inka. Pozdrawiam 😃

      Usuń
  73. Sernik na zimno znam, ale z tym ciastem spotykam się po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
  74. Idealne będzie na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  75. Dobre ciacho nie jest złe, ale takiego na zimno nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  76. Moje ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  77. Świetna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.