Chleb pszenno żytni pieczony w garnku


Kolejny chlebuś pieczony w garnku, bardzo polubiliśmy ten rodzaj pieczywa. Zresztą domowy chleb jest najlepszy, my lubimy zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Nie ma nic lepszego od kromeczki takiego świeżo upieczonego chleba, do tego wystarczy masło czy domowy dżem i nic więcej naprawdę nie potrzeba. Wiem, że wiele osób zaczęło piec w domu pieczywo i bardzo mnie to cieszy, dziękuje wam, że korzystacie z moich przepisów i coraz bardziej się w to wciągacie. To bardzo miłe. Pieczcie kochani pieczcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na kromeczkę chleba. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 550
- 230 g mąki żytniej typ 720
- 560 g ciepłej wody
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru


Do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem, odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mąkę żytnią, dodajemy sól, siemię lniane, słonecznik i olej. Dolewamy wodę i płynne drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, w połowie rośnięcia ponownie je zagniatamy. 

Garnek żeliwny duży lub dwa mniejsze smarujemy olejem. Możecie upiec ten chleb także w naczyniu żaroodpornym. 

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, ponownie zagniatamy i formujemy jeden duży bochenek lub dwa mniejsze. Przekładamy do garnka i zostawiamy na 15 minut, aby ciasto podrosło, nacinamy nożem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Jak skórka będzie się za mocno rumienić to możecie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Upieczony chleb wykładamy na kratkę, aby wystygnął. 





Komentarze

  1. Taki chlebek z masłem jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas tez juz od dawna tylko domowe pieczywo, pycha ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. aż przełknęłam ślinkę :D jeju jaka skórka! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja porywam kromeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny chlebek kochana! Aż u mnie w Gdyni nim pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny ten chlebek, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyjdzie ten chlebek w formie do pieczenia chleba?nie mam takich zeliwnych garnkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kochana w blaszce keksówce wyjdzie. Tylko na tą ilość mąki to w dwóch najlepiej 😃

      Usuń
    2. No chyba że masz naczynie szklane żaroodporne z pokrywką. To w nim także możesz :-)

      Usuń
  8. Cudowny chlebek pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo, widzę, że napisałaś wyżej o naczyniu żaroodpornym. Dobrze, bo mam tylko zwykłe garnki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jeśli chcę zrobić ten chleb na zakwasie ile powinnam go dodać? Jak wówczas zmodyfikować czas wyrastania i ponowne zagniatanie? Czy nie lepiej jest upiec chlebek w już nagrzanym garnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko nie robiłam jeszcze tego chleba na zakwasie więc nie pomogę. Może w tygodniu spróbuje to wówczas podam przepis. Ja piekę go nie nagrzewając wcześniej garnka :-) ale jak chcesz to możesz sobie go nagrzać wcześniej. Są różne przepisy na ten chlebek i każdy ma swój sposób. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Witam, proszę o radę, otóż robię wszystko tak jak w przepisie i chleb smakuje bardzo dobrze, ale gdy przekładam go do garnka to on rośnie tylko na boki, ani trochę do góry, w efekcie mam chleb który ma 3 cm...nie wiem co robić, chciałabym, żeby był wyższy. Czy zostawić go na dłużej w garnku, terez zostawiam go na pół godziny? Może od razu z miski włożyć go do garnka i niech tam rośnie te 1.5 godziny? Iza

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.